Спиксовият папагал ара - вид бразилски папагал с ярко синьо

...
Спиксовият папагал ара - вид бразилски папагал с ярко синьо
Коментари Харесай

Папагалите от анимацията Рио вече са изчезнал вид

Спиксовият папагал ара - тип бразилски папагал с блестящо синьо оперение, който е първообраз за Блу и Джуъл - героите от детския анимационен филм Рио, към този момент публично е липсващ в дивата природа тип.

Към него се причисляват седем други типа птици, съгласно нов отчет за застрашените животни на планетата, което ги прави първите птици, изчезнали през това десетилетие.

Учените упрекват обезлесяването за това, показва Daily Mail.

Повечето птици, които човечеството загуби вечно, са дребни островни типове, което ги прави уязвими за ловците. Пет от тях са жители на Южна Америка, настояват откривателите от BirdLife International.

Според природозащитниците, множеството хора са чували за един изчезващ тип птица - додо, само че загубата на типове продължава и през днешния ден, като даже се форсира.

Докладът демонстрира, че " има възходяща вълна от изгубвания на типове птици, породени от загубата на местообитания поради неустойчиво земеделие, отводняване и дърводобив.

Изследователите правят оценка 51 типа като " сериозно застрашени " и записани в аления лист на International Union for the Conservation of Nature`s (IUCN). Сред застрашените са записани повече от 26 000 от международните типове птици.

Спиксовият папагал ара е с татковина Бразилия, където е продаван в кафези в продължение на 150 години, до момента в който не остават единствено три диви птици от типа през 1985 година Две от тях са уловени от бракониери, а опитите за размножаване на третата претърпяват неуспех.

Последният следен див спиксов ара е регистриран през 2000 година В момента обаче птиците в плен се развъждат с помощта на стратегии за възобновяване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР