Спецслужбите разследват евентуална руска намеса в президентските избори в България.

...
Спецслужбите разследват евентуална руска намеса в президентските избори в България.
Коментари Харесай

Службите ровят за шпионски сценарий в президентските избори

Спецслужбите проверяват възможна съветска интервенция в президентските избори в България. Този извод може да се направи след разпитите на членове на придвижване " Русофили " през вчерашния ден.

Бившият основен редактор на в. " Дума " и секретар на Националното придвижване " Русофили " Юрий Борисов е бил задържан рано в дома си на 9 септември по обвиняване за шпионаж, заяви партийният вестник на Българска социалистическа партия, който се базира на журналистката Дора Чичкова, брачна половинка на Борисов.

По първична информация задържането е във връзка с дело, формирано на 3 юли 2019 година по член 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се сложи в услуга на непозната страна или на непозната организация, с цел да й служи като разузнавач, се санкционира с отнемане от независимост от 5 до 15 години. Домът на Борисов е бил обискиран и са конфискувани компютри и документи. 

Пред " Дума " зам.-председателят на НД " Русофили " Владимир Чучуев описа, че рано сутринта в профилираната прокуратура е била извикана в качеството си на очевидец основният секретар на придвижването Кристина Иванова. На разпити са били още зам.-председателят на " Русофили " Милен Чакъров, почетният ръководител Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

" Сега " не откри за коментар и ръководителя на НД " Русофили " Николай Малинов. По неофициална информация в неговия офис и в дома му също се правят обиски. 

Късно нощес от прокуратурата потвърдиха, че взаимно с ДАНС организират следствие за шпионаж. За разлика от други случаи, те бяха сбити и единствено прецизираха, че няма привлечени към наказателна отговорност лица и че Юрий Борисов е разпитан единствено в качеството си на очевидец. Пред БНР зам.главният прокурор Иван Гешев в нехарактерен жанр отхвърли коментар. Няма известие от Държавна агенция " Национална сигурност ", която се занимава с контраразузнаването.

Единствено вътрешният министър Младен Маринов разяснява случая. „ Не мога да дам повече информация. В утрешния ден ще дадем повече детайлности във връзка с всичко това, което се е случило. Има задоволително данни и законов мотив да проведем тези дейности. Без позволение на съответната прокуратура няма по какъв начин да се дава повече информация ”, обяви той пред Българска национална телевизия.

Малко светлина към следствието хвърли социологът от  " Галъп интернешънъл " Живко Георгиев, който също бе разпитван. Той описа пред " Сега ", че в началото не е схванал в каква връзка е извикан. " Те като очевидец те викат. Не ти изясняват по какво дело, защо ", посочи той. По негови думи въпросите на проверяващите били " за Решетников, за едно проучване, което съответства с президентските избори ". " То беше предоставено - най-малко по този начин ми беше показано, само че в никакъв случай не си сигурен за кого го правиш - от Центъра за стратегически изследвания към президентството в Русия. Темата му беше геополитически настройки. Всички огромни сили вършат по този начин в дребните страни ", разяснява още Георгиев.

Генерал Леонид Решетников е някогашен шеф на Информационно-аналитичния отдел на съветското външно разузнаване и някогашен ръководител на Руския институт за стратегически проучвания.

През лятото на 2016 година, директно преди президентските избори, Руският институт за стратегически проучвания (РИСИ) поръчва на българска социологическа организация изследване за политическите и геополитическите настройки в страната, което също по този начин изследва желания профил на претендентите за държавен глава у нас. На въпрос дали става дума за същото изследване, Живко Георгиев отговори: " Това беше. То е мое проучване, не е на РИСИ. Аз съм правил въпросника. Не ми пратиха подготвен въпросник. Даже профилът на президента не ги интересуваше. Аз ги попитах дали мога да вмъкна 5-6 въпроса, по този начин и по този начин идват президентски избори. И след това отнякъде изтече ". Георгиев добави, че целият разпит продължил около 30 мин.

Самият ген. Леонид Решетников в никакъв случай не е отричал, че е имал отношение по отношение на кандидатурата на Румен Радев за президент. Пред TV+ през 2016 година той разкри, че е обсъждал този въпрос с председателя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Председателят на градския съвет на БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Калоян Паргов прикани способените органи да дадат информация по случая. " Все отново в навечерието на празника на русофилите на " Копринка " на 14 септември, пък и днешната дата някак си стартира още веднъж да буди спекулации в обществото за какво на 9 септември. Някои даже споделиха: " Връща ли се фашизмът? ", разяснява той, представен от " Фокус ".  " Това е доста тежко обвиняване. За него би трябвало да има съществени доказателства, които са свързани с устоите на страната и с националната сигурност. В момента текат всевъзможни спекулации, които могат в една или друга степен да се употребяват и в политическата акция на локалните избори, изключително в София ", съобщи още Паргов.

 

ДЕЖАВЮ

През март 2001 година до постройката на съветското посолство бе задържан някогашният началник на аналитичното звено на военното разузнаване Яни Янев. Тогава той беше главен секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Янев също бе упрекнат за шпионаж в интерес на непозната страна - Русия. Твърдеше се, че той имал директория с готови материали, които се опитвал да съобщи. Заедно с него бе задържана и шефка на секретна секция на военното разузнаване. 8 години по-късно и двамата бяха изцяло оправдани от Върховния касационен съд. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР