Спецпрокуратурата не би отишла да работи в ДАНС, без ДАНС

...
Спецпрокуратурата не би отишла да работи в ДАНС, без ДАНС
Коментари Харесай

Славчо Велков: Промените в ръководството не доведоха до реформа на ДАНС

" Спецпрокуратурата не би отишла да работи в ДАНС, без ДАНС да я извика, което значи, че това е деяние на службата по вътрешна сигурност, която се е обърнала към прокуратурата. Самият факт, че няма арестувани, значи, че към момента няма задоволително данни и обстоятелства ".

Това разяснява специалистът по интернационална сигурност Славчо Велков пред Bulgaria ON AIR. отстраняването на двамата чиновници на ДАНС след акция на Специализираната прокуратура. Te бяха уличени в шпионаж в интерес на Русия. Смята се, че са били част от контраразузнаването.

По думите ва Велков има учредения тази акция да бъде наречена шпионски скандал.

" Тук не става дума за министерство, ведомство, частна компания, а за онази конструкция от националната система за сигурност, която е призвана със закон и по Конституция да пази обектите на националната сигурност. В тази част, там е точно българското контраразузнаване, което води битка против непознатите разузнавания. Бих го нарекъл сериозен пробив в националната система за сигурност в частта ѝ контраразузнавателна активност ", съобщи Велков.

Ако подобен пробив се потвърди, то обяснението му може да се откри в структурата на ДАНС.

" Това е положението на структурата към сегашния миг, която никога, без значение от измененията в управлението преди по-малко от година, въобще не е била реформирана и там не престават своята активност хора, които са били свързани освен със остарялото управление, само че и политически обременени ", уточни специалистът по интернационална сигурност в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него е абсурд, че някогашният началник на ДАНС - Димитър Георгиев, е бил освободен поради шпионски скандал, а сегашният остава на служба. Велков разкри, че си е разрешил индиректно да намекне на Петков, че ДАНС би трябвало да бъде реформирана.

" Ако някой желае националната сигурност да бъде предпазена, би трябвало тези органи и структури, които са призвани и натоварени със отбраната, да бъдат освен под надзор, само че и реформирани. Да бъдат в сходство да откликват на провокациите на сигурността ", безапелационен бе той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР