Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера

...
Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство на 15 март срещу вицепремиера
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу Асен Василев

Спецпрокуратурата е образувала досъдебно произвеждане на 15 март против вицепремиера Асен Василев за длъжностно закононарушение, по сигнал на " Инса Оил ", заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред публицисти.

Рашков беше на чуване във парламентарната комисия по вътрешна сигурност. На съвещанието участваха основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".

" В момента монополът върху следствието е възложен на един държавен орган. Когато той по една или друга причина не съблюдава закона, той може и блокира проверяващата активност в страната, в случай че щете по повода - политически пристрастия. И нищо не може да направи големият държавен уред в лицето на Министерство на вътрешните работи, когато против него стои един единствен човек, политически привързан, и подчинените му прокурори ", съобщи министърът.

По думите на Рашков страната би трябвало да възвърне проверяващата си функционалност и добави, че Министерство на вътрешните работи има квалифициран план, който планува смяна в закона, с цел да се даде опция на проверяващите органи на полицията да също да могат да образуват досъдебно произвеждане.

Ако един проверяващ орган желае да извърши претършуване и изземване, би трябвало да изпрати материала на наблюдаващия прокурор, само че всичко това е време, което е за сметка на бързината и успеваемостта, и се основават непотребни задължения за прокурорите, разяснява Рашков.

" Проектът не цели разграничаване на прокуратурата, а предоставяне на шир на проверяващите органи ", сподели той.

" По досегашния Наказателно-процесуалния кодекс чиновниците на Министерство на вътрешните работи се задължават да изпратят на прокуратурата преписката с материалите и да чакат какво тя ще реши. Започва едно очакване да се реши какво да се прави с тези материали ", съобщи вътрешният министър.

Той даде образец, че по инспекцията на Министерство на вътрешните работи за автомагистрала " Хемус ", откакто материалите са били предадени на прокуратурата, към този момент шест месеца няма информация какво е свършила тя.

" Все едно работим в разнообразни страни и по разнообразни проблеми ", добави министър Рашков. Той уточни още, че предлага да се редуцира дистанцията сред проверяващия орган, който събира доказателствените материали и съдията.

Според Рашков се дават големи запаси за проверяващата работа, която не реализира съответните резултати в рационален период.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР