Спецполицаи неутрализираха организирана престъпна група (ОПГ), търгувала с луксозни автомобили.

...
Спецполицаи неутрализираха организирана престъпна група (ОПГ), търгувала с луксозни автомобили.
Коментари Харесай

Зрелищна акция на ГДБОП! Неутрализираха ОПГ за незаконна търговия с луксозни автомобили

Спецполицаи обезвредиха проведена незаконна група (ОПГ), търгувала с първокласни коли. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Акцията е осъществена от ГДБОП.

Групата е употребила комплицирана скица за отбягване заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери при търговия с използвани и нови коли във високия ценови клас. Операцията е осъществена под управлението и надзора на Софийската градска прокуратура на 18 септември на територията на България и в чужбина.

Според първичните данни от следствието схемата е работила от 2020 година.

Установената вреда за републиканския бюджет от осъществяваната незаконна активност до сегашния миг е в размер на към 8 000 000 лв.. Продажбите са надминавали оборот от 50 милиона лв..

Данъците от търговията с първокласни коли, са спестявани посредством две търговски сдружения със сходни имена. Фирмите са регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на незаконната група. Возилата са били прехвърляни и препродавани посредством няколко сдружения медиатори от вида „ изчезнал търговец “, следени от незаконната група. По този метод освен не е внасян налог добавена стойност (ДДС) от продажбата на коли в страната в размер на 20%, само че и българското сдружение се е възползвало от опцията да получи неследващ се данъчен заем – приспадане на Данък добавена стойност. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите коли.

При осъществените дейности по следствието са претърсени 10 адреса – осем в София и два в Кюстендил. Иззети са голям брой материални доказателства със значение по делото – документи, компютърни и осведомителни системи, електронни носители, данни от употребено в интернет облачно пространство, свързани с активността на сдружения „ изчезнали търговци “ и действителни сдружения, имащи отношение към разследваната активност.

За период до 24 часа са арестувани петима души – на 54 година, 49 година, 52 година, 52 година 46 година Разпитани са 12 индивида. Предстои осъществяването на експертизи. Работата по следствието продължава.

SafeNews напомня, че ГДБОП организира акция в к.к. Свети Влас на 10 юли вечерта. Включиха се над 20 маскирани ченгета по линия. Специализираната полицейска интервенция (СПО) беше по линия на разпространяването на опиати.

При извършените дейности по следствието са извършени лични обиски, огледи и претърсвания на коли и адреси. Намерени и конфискувани са над 800 г марихуана, 13 г бяло прахообразно вещество, реагиращо на кокаин, банкноти в лв., евро и долари на стойност близо 40 000 лв., 9 мобилни телефона. Разпитани са очевидци.

Източник: Министерство на вътрешните работи

 

Още вести четете в: България, Крими & Темида, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР