Спецоперация на румънската полиция и ГДБОП, подкрепени от Европол, доведе

...
Спецоперация на румънската полиция и ГДБОП, подкрепени от Европол, доведе
Коментари Харесай

Престъпна мрежа - арестуваха осем за трафик на мигранти по „Балканския маршрут“

Спецоперация на румънската полиция и ГДБОП, подкрепени от Европол, докара до откриване на незаконна мрежа, употребила частни таксиметрови услуги за превозване на мигранти от Турция до Западна Европа, съобщи Българска национална телевизия.

Организирана незаконна мрежа, занимаваща се с контрабанда на мигранти, е обезвредена при интервенция, ръководена от румънската полиция (Poliția Română) и гранична полиция (Poliția de Frontieră) и с присъединяване на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ при Министерство на вътрешните работи на България. В резултат на взаимните дейности, извършени на 29 юли, са задържани 8 души - румънски и сирийски жители.

Заподозрените прекарвали мигранти от България до Румъния и по-късно до Западна Европа – демонстрира следствието, подкрепено и от Австрия, Германия и Унгария. Трансграничното съдействие и координацията сред страните са осъществени със съдействието на Европол.

В хода на полицейските дейности претърсвания са осъществени на 9 адреса на румънска територия, като на един от тях са открити 32 мигранти, (9 иракски и 21 сирийски жители, както и двама с неустановена все още националност). Иззети са документи, електронно съоръжение и парични суми.

Според първичните данни таксата за трафика от Турция до Западна Европа варирала сред 5000 и 10 000 евро. Престъпната мрежа е работила от Букурещ и е употребила Тимишоара като център за настаняване и улеснение на превозването на мигранти към Западна Европа. Заподозрените са вербували мигранти от Близкия Изток, основно Сирия, които са желали да доближат до западноевропейски страни, най-вече Германия.

Лидерът на незаконната мрежа – сириец, пребиваващ в Румъния от три години, поддържал връзки с други основни уредници, основани в Истанбул. Той работил като районен координатор на незаконната активност по този сектор от маршрута. Предполага се, че е наемал румънски жители, нормално частни таксиметрови водачи, с цел да транспортират мигрантите. Само сред февруари и май румънските управляващи са разкрили пет случая на контрабанда на общо 70 противозаконни мигранти. Те били превозени в камиони, скрити сред артикули. Всеки мигрант е плащал сред 5000 и 10 000 евро за цялостното превеждане до крайната дестинация.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР