Специфичното за научната илюстрация е, че човек трябва много добре

...
Специфичното за научната илюстрация е, че човек трябва много добре
Коментари Харесай

Асен Игнатов: Човек трябва да познава много добре анатомията на птицата, за да нарисува научна илюстрация

Специфичното за научната илюстрация е, че човек би трябвало доста добре да познава анатомията, физиологията и устройството на тялото на птицата, тъй като там са значими и пропорциите. Дори така наречен бързо очертаване е значимо и може да се разпознае една птица каква е по няколко съществени линии, или каквото и да е животно. Това съобщи в изявление за БГНЕС Асен Игнатов, орнитолог и помощник в отдел „ Гръбначни животни “ на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките и водещ на работилницата за научна илюстрация, която ще се състои за първи път в музея идващия уикенд.

По думите му концепцията е тръгнала много от дълго време, негови сътрудници са създали сходна работилница, по време на която са рисувани цветя.

„ Следващата седмица аз ще се опитам да покажа по какъв начин се рисуват птици, като в началото моята концепция е да покажа и да обясня общите неща. Различните техники се вършат, тъй като има разнообразни хора с разнообразни условия, всеки самичък ще усети техниката, с която би желал да работи и в действителност първият ден ще създадем наброска, небрежно ще се скицира един обект. Първо би трябвало да обясня какво и по какъв начин, и за какво, и защо и по-късно ще се опитаме да създадем някои от обектите, които се намират в Националния природонаучен музей “, показа той.

Асен Игнатов ще покаже сова, която е и една от обичаните му птици.

През втория ден от заниманието участниците ще се опитат да завършат рисунката си, като авансово водещият на събитието ще им изясни, че има и научни илюстрации, и художествени такава.

Всеки може да се включи в работилницата, даже и хора без опит. Когато човек се отпусне, предразположи по някакъв метод връзката сред ръката и мозъка да се реализира вярно, ще се опитам и тези неща да ги обясня накратко. Когато човек стартира да се пробва, то се отнася освен за рисуването, от него не се желае да стане някакъв популярен създател, акцентира орнитологът. Той изрази вярата си, че всеки, който види първичния резултат, би трябвало да продължи да пробва.

„ Материалите за първия ден не са нещо изключително, може би гумичка и моливче, тъй като за скицата това е належащо. Може би някакво памуче, нещо, което да се вършат някакви резултати “, посочи Игнатов. В неделния ден, към този момент според от това кой какви резултати избира – дали ще е акварел, дали ще е туш, дали акрил, материалите ще бъдат обезпечени от Националния природонаучен музей.

В работилницата могат да вземат участие най-много 15 души, като закупуването на билети става на уеб страницата на Природонаучния музей. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР