Специалното училище за ученици с нарушено зрение Проф. д-р Иван

...
Специалното училище за ученици с нарушено зрение Проф. д-р Иван
Коментари Харесай

Специалното училище за ученици с нарушено зрение във Варна отбеляза 117 години от създаването си

Специалното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов “ във Варна означи 117 години от основаването си с празничен концерт.

На сцената на зала 1 на Фестивалния и конгресен център дружно пяха и танцуваха някогашни и сегашни ученици и деца със зрителни усложнения от всеобщи учебни заведения, подпомагани от ресурсни учители от СУУНЗ „ Проф. доктор Иван Шишманов “.

Гост на събитието бе кметът на Варна Иван Портних.

" Честит рожден ден на учебно заведение „ Проф. доктор Иван Шишманов “! Вече 117 години Вие потвърждавате, че светът може да бъде свестен посредством разнообразни сетива! Сърдечно благодаря на екипа от експерти за всеотдайността и любовта, с които работят с децата! Не инцидентно тази година учебното заведение получи премия " Варна " в категория „ Колектив на годината ”! Скъпи деца, имате нашата цялостна поддръжка за всичко. И дано помним думите на Екзюпери, че най-хубавото се вижда единствено със сърцето ", съобщи в приветствието си кметът Иван Портних.

„ На най-голямата сцена във Варна се показват най-специалните деца на Варна. Този концерт е плод на дългогодишна работа и доста месеци труд и обич от страна на моите сътрудници. Благодаря на родителите, че ни повериха своите специфични деца и постоянно ни спомагат, благодаря за поддръжката на Община Варна “, сподели шефът на учебното заведение Жулиета Петкова.

По време на тържеството кметът връчи награди на трима учители за дългогодишна работа в СУУНЗ „ Проф. доктор Иван Шишманов “. На финала на концерта бе изпълнен новият химн на учебното заведение от Илия Ангелов - създател на музиката и аранжимента, а текстът е на Таня Бойчева.

Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение „ Проф. доктор Иван Шишманов " е намерено през 1905 година в София като Държавен институт за слепи. Негов първи шеф е доктор Стойчо Донев, който е и основоположник на българската специфична педагогика за зрително затруднени и индивидът, приспособил Брайловата писменост на български език. Поради липса на подобаваща постройка в София през 1952 година учебното заведение е преместено във Варна. Днес в него се образоват 143 слепи и слабовиждащи възпитаници от I до XII клас от цялата страна. Училището разполага с висококвалифицирани специфични педагози, с доста добра екипировка и материална база.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР