Специално изработен барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на

...
Специално изработен барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на
Коментари Харесай

Барелеф на Данаил Попов ще бъде поставен на фасадата на плевенското Средношколско общежитие.

Специално направен барелеф на Данаил Попов ще бъде подложен на фасадата на Общинското средношколско общежитие в Плевен, което носи името на съратника на Васил Левски. Барелефът е направен от плевенския художник и ваятел Венцислав Василев и е подаяние от създателя.

„ През годините не бях осведомен с личността на Данаил Попов като сподвижник на Васил Левски, защото в тези години, той не фигурираше в учебниците по история. След запознанството ми с шефа на ОСО „ Данаил Попов “, Веселка Лилова получих книга за патрона на общежитието, написана от плевенски създател.

Бях доста впечатлен от това, което той е правил за Васил Левски, помагайки му в организационните му работи “. Това показа създателят на барелефа – скулпторът Венцислав Василев.

Първоначално от управлението на Средношколско общежитие „ Данаил Попов “ поръчват на художника да нарисува портрет на патрона на институцията.

„ Първо направих един изящен портрет преди към две години. В работата ми оказа помощ историкът - географ и педагог в общежитието Свилен Стойчев, който ми описа повече детайлности за личността на Данаил Попов.

Направих портрета му от интервала, когато действително е контактувал с Васил Левски и надлежно е бил в по-млада възраст. Така, този портрет използвахме и за база за основаването на барелефа, който сега е направен от бял цимент и мраморен прахуляк и е бронзиран “.



Художникът Венцислав Василев изясни, че следва да се направи и истинската отливка, която ще е от бронз и ще бъде инсталирана дефинитивно на фасадата на постройката на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Данаил Попов “, след осъществяването на ремонт на постройката.

Той акцентира, че за него работата по основаването на барелефа е имала изключително значение, създавайки облика на човек, който е бил покрай Апостола на свободата.

„ Четох и кореспонденцията сред двамата и виждам, че Васил Левски много е го ценял “, добави скулпторът.

Барелефът на Данаил Попов е персонално подаяние от неговия създател – плевенският художник и ваятел, Венцислав Василев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР