Специално адаптирани прожекции дават възможност на хора с увредено зрение

...
Специално адаптирани прожекции дават възможност на хора с увредено зрение
Коментари Харесай

Специални филмови прожекции за незряща публика

Специално приспособени прожекции дават опция на хора с повредено зрение да се допрян до магията на киното. За втора година в границите на София филм фест се показват филми със звуков дублаж пред незряща аудитория. Този следобяд Домът на киното в София събра десетки фенове на седмото изкуство с нарушено зрение, които пристигнаха на кино лентата " Потапяне " на режисьора Вим Вендерс.

Това са картините, които оживяват в съзнанието на незрящата аудитория още в първите минути на кино лентата " Потапяне ". Благодарение на особено озвучения разказвателен текст хората с повредено зрение могат по-лесно да си показват и всяка последваща сцена. 20-годишната Петя споделя, че не за първи път идва на подобен вид прожекции. no За нея киното е извънредно вълнуващо прекарване даже когато няма специфичен дублаж.
Петя Йорданова: Просто, в случай че да речем, не схвана нещо запитвам индивида, който е до мен все се намира някой да ми изяснява, само че несъмнено е по-лесно да е авансово разказано по този начин непосредствено да се сервира информацията
Прожекциите са извънредно прекарване и за придружителите на незрящите хора.

Христо Христозов - програмен шеф на Дом на киното - София: На предходната прожекция зрящи хора в публиката споделиха, че самите те са затворили очи по време на кино лентата и споделиха, че това са били най-вълнуващите им няколко минути.
Организаторите дават обещание да продължат самодейността.

Радомира Кунова - София филм фест: Адаптираното копие, което в този момент ще гледаме, ще бъде излъчен и на 12 април от 16 часа във Фестивален конгресен център във Варна, като нашата концепция е да развием плана освен по време на междунаровния филм фест, само че и в постоянната стратегия и да приспособяваме още доста филми, с цел да може да бъде богата програмата и да има незрящата аудитория от какво да избира и какво да гледат.
На прожекциите са добре пристигнали и кучетата - водачи.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР