Специалният прокурор Робърт Мълър разследва фирмата на Майкъл Флин, за

...
Специалният прокурор Робърт Мълър разследва фирмата на Майкъл Флин, за
Коментари Харесай

САЩ разследват Флин за участие в създаването на пропаганден филм срещу Гюлен


Специалният прокурор Робърт Мълър проверява компанията на Майкъл Флин, за присъединяване й в основаването на документален филм, обслужващ турските ползи. Това заяви в петък електронното издание на вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника, Мълър се интересува от ролята непосредствено на Флин, някогашен асистент на американския президент Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност, в основаването на лентата, която в действителност цели да изобличи ислямския просветител Фетуллах Гюлен.

Както се отбелязва в изданието, по време на миналогодишната предизборна акция в Съединените щати, компанията на Флин "Флин Интел Груп" е подписала контракт за 530 000 $ с турски предприемач, непосредствен до президента Реджеп Тайип Ердоган, за лобистка активност в интерес на Анкара. Предполага се, че филмът за Гюлен е част точно от тези пропагандни старания. Както написа Wall Street Journal, основаването на картина за Гюлен е част от такива лобистки старания.

БГНЕС напомня, че това не е първият път, в който се откриват непозволени връзки сред Майкъл Флин и турското държавно управление. Само преди две седмици още веднъж „ Уолстрийт джърнъл “ и американският ефирен канал "Ен Би Си Нюз" цитираха сведения на свои източници, съгласно които Флин и сина му са разследвани по отношение на срещата им с почитан турски държавен представител.

Според сведенията малко след успеха на Доналд Тръмп в президентските избори предходната година, тримата са се срещнали в модерното заведение „ 21 Club “ в Ню Йорк. Разговорът с турския общественик е включвал разискването на способи за депортирането на Гюлен от страната, в това число благодарение на частен аероплан до отдалечения турски остров Имралъ. На него има затвор, в който доживотната си присъда излежава различен зложелател на турската страна – водачът на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан.

Освен това турският представител е изискал от Флин да помогне и за освобождението на обвързвания с Ердоган предприемач от турско-ирански генезис Реза Зараб, който през 2016 година беше задържан в Маями по обвинявания, че е оказал помощ на Иран да заобиколи американските наказания. Бизнесменът беше арестуван без право на гаранция и го грози присъда от 30 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен по обвиняванията в нарушение на глобите и пране на пари.

Двете медии акцентираха, че при положение на единодушие Флин и синът му Майкъл Флин-младши са щели да получат 15 млн. $ единствено за предаването на Гюлен на турските управляващи. Няма обаче налична информация до каква степен е стигнала договорката, нито пък данни за правени заплащания.

Адвокатите на Флин - Робърт Келнър, Стивън Антъни и Брайън Смит опровергаха тогава изрично истинността на сходни изказвания./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР