Пратеникът на ООН за Судан се оттегля, след като беше обявен за нежелан от правителството

...
Специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес обяви, че
Коментари Харесай

Специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес обяви, че ще се оттегли от поста, повече от три месеца след като правителството на Судан, контролирано от военните го обяви за нежелан в разкъсаната от война страна.

„Благодарен съм на генералния секретар за тази възможност и за доверието му в мен, но го помолих да ме освободи от това задължение“, каза Пертес пред Съвета за сигурност в сряда, предупреждавайки, че конфликтът „може да бъде превръщайки се в пълномащабна гражданска война”.

Конфликтът в Судан включва битки между армията, водена от фактическия владетел Абдел Фатах ал-Бурхан, срещу нейните бивши съюзници, паравоенните Сили за бърза подкрепа под ръководството на Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало. Двамата генерали заедно заеха властта при преврат през 2021 г., но се скараха как да споделят контрола.

„Това, което започна като конфликт между две военни формации, може да се превърне в пълномащабна гражданска война“, предупреди Пертес.


Пертес каза на 15-членния Съвет за сигурност, че има „малко съмнение кой за какво е отговорен“ в конфликта.

„Често безразборните въздушни бомбардировки се извършват от онези, които имат военновъздушни сили, каквито са SAF. Повечето от сексуалното насилие, грабежите и убийствата се случват в райони, контролирани от RSF и се провеждат или толерират от RSF и техните съюзници“, каза той по време на последния си брифинг в Съвета.

Освен това Пертес каза, че и двете страни произволно арестуват, задържат и „дори изтезават цивилни“ и има съобщения за убийства без присъда.

„Уважавайте волята му“

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш каза, че Пертес има „много сериозни причини да подаде оставка и аз трябва да уважа волята му и да приема оставката му“.

„За съжаление сме свидетели на безкрайна поредица от ужасни боеве с драматични въздействия върху [] цивилното население и това е абсолютно непоносимо“, добави той по време на брифинг за новини в сряда.

„Мисля, че международната общност трябва да се обедини, за да каже на онези, които водят битката в Судан, че трябва да спрат. Защото това, което правят, е не само унищожаването на собствената им страна, но е и сериозна заплаха за регионалния мир и сигурност.“

Съгласно Хартата на ООН, държавите-членки са длъжни да уважават длъжностните лица на ООН и само генералният секретар на ООН има правомощието да оттегли служители.

Решението на Судан все пак да го направи сериозно наруши работата на специалния пратеник.

В края на май ал-Бурхан обвини Пертес в влошаване на конфликта и призова за отстраняването му. ООН многократно отхвърли обвиненията на Ал-Бурхан.

Пертес служи като главен международен посредник за Судан от февруари 2021 г., натоварен със задачата да намери съгласие между многото политически фракции в страната по пътя към демокрация и мир.

Споразумение от декември 2022 г. обаче, за което Пертес помогна да преговаря, се провали, когато боевете започнаха на 15 април.

Официално правителството на Судан няма право да обявява пратеници на ООН за нежелани или да ги експулсира от страната.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР