Специалният посредник на ООН Матю Нимиц предложи пет варианта за

...
Специалният посредник на ООН Матю Нимиц предложи пет варианта за
Коментари Харесай

OOН предложи 5 варианта за име на Македония

Специалният медиатор на Организация на обединените нации Матю Нимиц предложи пет разновидността за име на Македония след приключването на договарянията в сряда вечерта сред македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в наличието на Нимиц.

Вариантите са следните: Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие), оповестява македонският новинарски портал мкд.мк, представен и от БНР.

Съкратеният вид на името, което може да се употребява е Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija ili Gorna Makedonija (наименованията са на латиница, както ще се изписват в интернационалните отношения).

Две оферти има надлежно и за езика - „ македонски “ („ makedonski “), или „ official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna. Името, което ще бъде признато, ще се употребява както в двустранните връзки, по този начин и на интернационално равнище, разясни Нимиц и посочи особено, че показал предложенията и на двете страни.

Преговарящите надлежно би трябвало да ги показват на техните държавни управления, които би трябвало да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение, изясни той след договарянията в Ню Йорк.

Македонското държавно управление съобщи, че на този стадий " се основават условия за напредване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат поради разликите ".

А гръцкото държавно управление ще търси решение, което да не визира националните ползи на страната и да е образувано въз основата на необятен народен консенсус, стана ясно от изказване на гръцкия държавен представител Димитрис Дзанакопулос.

Спорът за името на западната ни съседка с Гърция е сериозна конфликтна точка, която попречва процесите по интеграция на Македония в НАТО и Европейски Съюз. Гърция от много време възразява съответно против потреблението на името Македония, защото има област в северната си част със същото име и се притеснява от възможни териториални искания.  След отделянето си от Югославия през 1991 година западната ни съседка се назовава Република Македония, което даде мотив на Гърция да отхвърля признаването й като страна. Със особено съглашение от 1995 година тя разреши в интернационалните връзки да се употребява името Бивша югославска република Македония - име, с което страната стана и член на Организация на обединените нации.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР