Специалният гост на Симфониета Враца Дучо Белуфи е вече във

...
Специалният гост на Симфониета Враца Дучо Белуфи е вече във
Коментари Харесай

Дучо Белуфи: Елате повече хора на концерта, защото музиката прави добро за душата

Специалният посетител на Симфониета Враца Дучо Белуфи е към този момент във Враца и репетираза идния концерт на 30.11 в градската зала.

Концертът носи името „ НЕПОЗНАТАТА ГЕРМАНИЯ “. " Очаква ви една вълшебна музикална четвъртък-вечер, с красиви творби за виола и оркестър ", това гласи поканата от уредниците.

Ще имаме опцията да се насладим на майсторските му осъществявания наК. Щамиц – Концерт в ре мажор за виола и оркестър, оп. 1иП. Хиндемит – „ Траурна музика “ за виола и оркестър (премиера за гр. Враца),заедно със Симфониета-Враца, под диригентската палка на Христо Павлов.

В програмата на концерта ще чуем още: Л. Шпор – Симфония № 1 (премиера за България).

Ето какво описа за виталния и креативен си път маестро Белуфи за слушателите на Дарик радио:

" Аз изсвирвам на цигулка и виола, имам разнообразни положителни мнения като първа цигулка на оркестъра на Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Лондонската филхармония, спектакъл Лисео на Барселона.

Гостувал съм на такива известни и хубави места, кое от кое по-хубави с отлични оперни театри.

Голямата ми пристрастеност ецигулката. Престижната ми непрекъсната работа е в театъра на Миланската " Ла канара ". Близките ми ме убедиха, че е добре за мен да остана там.

Предпочитам да изсвирвам на цигулка. Усещането за мен е нейната топла осцилация, мекия тон, както и това, че всеки музикант има свое влечение към аранжимента за цигулката.Казват, че съм добър с този инструмент и музицирам с лекост.

Много късно е дипломирах в Милано и Женева със виолата, а по-късно се дипломирах в Специя с цигулката и ме взеха да изсвирвам след конкурс в Сан Карло на Неапол.

С цигулката имам репертоар от класициите, не толкоз в епохата на Романтизма. Предпочитам класиката на Хайдн, Моцарт, Ставиц и епохата на Новеченто като Хиндемит с неговите шедоври, както и на Б. Барток ".

- Какво ще визиите в идния концерт?

Ще изсвирятворба наК. Щамиц – Концерт в ре мажор за виола и оркестър– това е една от значимите произведения, които се свирят на състезанията за цигулка.

И едно малко произведение на П. Хиндемит -„ Траурна музика “ за виола и оркестър (премиера за гр. Враца).

В предишното,когато в тези дни умираКарло III, създателят е в Лондон и за една нощ той композира една елегия за гибелта на Карло III, която е доста фина и чувствена.

- Каква музика предпочитате на свирите-от кои създатели?

- Всеки композитор има своята хубост. Подходящи за моята сензитивност са БАХ, Моцарт.

След това, да не забравяме огромните квартети на Бетховен, същински шедоври. Бетовен е като мярка за всички неща, музиката му е прелестна и се харесва на всички. Бетовен демонстрира, че в човешкото се демонстрира мярката за всички неща. У Бетовен може да се открие силата на индивида, който има божествената искра.

- Маестро, отправете един привет към хората от нашия град. Тази вечер пред очите ви възпламениха светлините на Коледната елха.

- Намирам, че сте доста гостоприемни, топли и климатът в оркестъра е доста градивен. В един недодялан град Христо Павлов е основал подобен оркестър. Явно е имало нужда от това.

Концертът е метод да се открият хората между тях, да усетят страстта на музиката.

Елате, с цел да чуете концерта ни, създали сме всичко, което можем да сторим за този къс интервал от време.

Очакваме вашата поддръжка, елате повече хора, тъй като музиката прави положително за душата.

.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР