Специалният докладчик на ООН по независимостта на съдиите и адвокатите

...
Специалният докладчик на ООН по независимостта на съдиите и адвокатите
Коментари Харесай

ООН: Съдебните мерки срещу Хуан Гуайдо са незаконни

Специалният докладчик на Организация на обединените нации по независимостта на съдиите и юристите Диего Гарсия-Саян изрази угриженост за правосъдните ограничения против краткотрайния президент на Венецуела и ръководител на Народното събрание Хуан Гуайдо, съобщи Дойче веле.

Тревогата е провокирана от възбраната Гуйадо да напуща страната и от замразяването на финансовите му активи.

" Фактите демонстрират, че ограниченията против Гуайдо не са подхванати в сходство с конституцията, нормалните правни процедури и интернационалните стандарти в областта на човешките права ", се показва в изказвания на Върховния комисариат по човешките права на Организация на обединените нации.

Гарсия-Саян е уведомил за тази позиция държавното управление на Венецуела.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации показва още, че се е оказван политически напън върху съдии.

" Решенията на съдиите станаха част от ограниченията на държавното управление, лишаващи стотици хора, в това число малолетни, да вземат участие в гражданските митинги. " - отбелязва той.

Гарсия-Саян приканва управляващите във Венецуела да " почитат, насърчават и подсигуряват независимостта и безпристрастността на правосъдната власт, с цел да може тя да извършва своите отговорности при безвредни условия и да се произнася по делата по мед и масло, въздействие, тласъци, напън, закани или непозволена интервенция - директна или косвена ".

Припомняме, на фона на всеобщите митинги в страната, на 23 януари Гуайдо разгласи, че поема президентските функционалности. Такава опция е заложена в конституцията на страната.

До момента той е приет за краткотраен водач на страната от над 40 страни, измежду които Съединени американски щати и 20 страни от Европейски Съюз, в това число България. На страната на съперника му Николас Мадуро са Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Куба, Боливия, Никарагуа и Салвадор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР