Специални лични карти да получават българите, които са родени в

...
Специални лични карти да получават българите, които са родени в
Коментари Харесай

Влиза в сила нов закон, засягащ стотици хиляди българи зад граница

 Специални персонални карти да получават българите, които са родени в чужбина както и тези старите български общности. Те ще могат с тези документи да влизат когато и да е в България, да работят и учат, само че не и да пътуват из Европейски Съюз. 

С тях да може се влиза у нас без виза, да се работи, учи, купува жилище и гласоподава. Но с тях няма да може да се пътува из Европейски Съюз. Това предложение на Вътрешна македонска революционна организация за промени в Закона за персоналните документи мина на първо четене в Народното събрание със 102 гласа " за ", 23 " срещу " и 4 въздържали се. 

Старите български общности както в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от остарялата българска емиграция в Съединени американски щати, Канада и Западна Европа ще получат документ за български генезис, е концепцията на Вътрешна македонска революционна организация.

" По разлини стратистики и калкулации тези българи са 5 млн. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, даже да живеят в България, да влизат безвизово, да работят и учат тук както и да си закупят парцел. С тази персонална карта ще са със статут за непрекъснато престояване ", изясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов. 

Една от задачите този законопроект е отчасти решение на демографския проблем, е записано в претекстовете на законопроекта. " Искаме да създадем по този начин, че сънародниците ни оттатък граница да видят, че страната мисли за тях. Помним рецесията в Украйна и от конфликтните региони хиляди българи потеглиха да се преселват в България. Тогава България чисто законово нямаше по какъв начин да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше метод легално фамилиите да работят и живеят у нас ", изясни Ангелов.

Подобни персонални карти се издават в Полша и Гърция. В Полша тя се споделя карта " Поляка ". С нея поляци от Прибалтика, Русия, Беларус, Украйна и други страни могат когато и да е да работят, живеят и учат в страната си, изясни още Ангелов и акцентира, че сходни документи няма да костват нищо на бюджета на България. 

От Българска социалистическа партия не поддържаха законопроекта, тъй като съгласно тях текстовете влизат в несъгласие с европейското законодателство. Освен това българското законодателство за българите в чужбина дава задоволително правни благоприятни условия, акцентираха социалистите и наекоха примането на този закон за опция да се стигне до " рецидив на тъпчене на европейското законодателство, което ще повлече към неприятни оферти ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР