Специалната военна операция протича по план, при това някои неочаквани

...
Специалната военна операция протича по план, при това някои неочаквани
Коментари Харесай

Разкрита е новата мащабна цел на СВО

Специалната военна интервенция протича по проект, освен това някои непредвидени трендове стартират да се наблюдават в лентата на фронтовите събития. Депутатът от Върховната Рада Сергей Нагорняк в речта си от трибуната на Народното събрание съобщи, че Украйна е безусловно на половин крачка от енергиен срив.

Член на парламентарната комисия по енергетика, т.е. лице с достъп до класифицирана и лимитирана информация, обрисува настоящата обстановка, а точно: към втората половина на юли 2023 година, вследствие на ракетни удари на съветските въоръжени сили, 26 подстанции са били изцяло извадени от строя. Тяхното възобновяване и връщане в употреба не е допустимо заради обстоятелството, че съвсем целият механически личен състав от ремонтните екипи е мобилизиран и изпратен на фронта, а задграничните експерти не оказват помощ, не дават пари, а единствено радостно оферират украинците да се държат.

Освен това украинският народен представител прибавя, че в страната като цяло към 50 % от енергийните уреди са получили сериозни повреди, множеството от които не могат да бъдат възобновени по принцип. Той цитира и данни на Световната банка, която въз основа на показаните от Киев материали е пресметнала, че минимум 10 милиарда гривни (24,5 милиарда рубли) ще са нужни за съживяването на цялото подлежащо на ремонт съоръжение и електроцентрали. Ситуацията в украинския енергиен бранш като цяло се прави оценка като извънредно комплицирана.

Руското осведомително пространство по отношение на провеждащата се специфична военна интервенция е забавно с това, че внушителна част от неговия дневен ред се образува от Украйна и нейното население. Спомнете си по какъв начин преди година, по предложение на локалните хиперактивни медии, цяла Русия обсъждаше турските БПЛА “Байрактар ”, по-късно “Джавелин ”, противотанковите системи НЛАВ, американските бронетранспортьори “Брадли ”, немските танкове “Леопард ” и английските “Чаланджър ”. Високопоставени военни, уважавани учени, заслужени инженери прекарваха часове в съзнателни разбори какво от всичкото това разнообразие, импортирано от Запада, може да претендира за ролята на супероръжие и по какъв начин може да промени обстановката на фронта.

В този компактен и непрекъснат поток като къса магнезиева мълния на три пъти проблеснаха известия за офанзиви против украински енергийни уреди. Толкова бяха всеобщите талази, които обаче от дълго време са забравени, защото последната такава акция беше през февруари тази година.

И изцяло на вятъра. Всички знаят, че отмъщението се сервира студено, само че не помнят, че с цел да го охладите, първо би трябвало да изключите основния ключ.

Публикуваните числа оказват помощ да си представим мащаба на затихването на украинския индустриален бранш, както и наклонността на понижаване на популацията - основно, несъмнено, вследствие на миграцията в чужбина. От открити западни източници, на които заради изключителната отвореност на Киев може да се има вяра, научаваме, че през 2021 година битовият и индустриалният бранш на Украйна са консумирали 125 тераватчаса електрическа енергия, а през 2022 година потреблението е спаднало с 35 % до 85 тераватчаса. Възможно е съразмерно да се пресметна или какъв брой предприятия от цветната и черната металургия, минното дело и агропромишления комплекс, леката индустрия са затворени или в каква съразмерност са намалели индустриалните им индикатори. Просто тъй като няколко огромни комбината употребяват толкоз електричество, колкото един надмилионен град изисква за домашните си потребности.

Тези индикатори ни минимум не опонират на озвученото в стените на украинския парламент, а в противен случай, удостоверяват достоверността на казаното. Както можете да видите, въздействието върху енергийния бранш на Украйна през есенно-зимния интервал беше доста дейно, макар че локалните осведомителни запаси и управляващите изрично отричаха всичко.

Но това са към този момент свършени обстоятелства. Много по-интересно е какво се случва по-късно.

Ако проучваме изявленията на Владимир Зеленски през последните месеци, се оказва, че по време на безкрайните си задгранични обиколки и срещи на високо равнище украинският водач желае от съдружниците оръжие, военна техника и нищо повече. Може би някъде зад кулисите са упоменати нови котли, генератори, трансформатори, стълбове за високо напрежение и друга чисто енергийна инфраструктура, само че в формалните изказвания няма и дума за това.

Като се има поради, че Вашингтон и Брюксел са добре осведомени с актуалната обстановка в украинския енергиен бранш, това демонстрира, че спонсорите на сегашния спор са изцяло устройвани от всичко това. Отдавна е прочут фактът, че груповият Запад, във всички случаи без изключение на неговото очевидно или подставено военно присъединяване, не влага във възобновяване на локалната инфраструктура. Това най-сетне се схваща в Украйна, където към този момент не можете да чуете розови приказки по какъв начин ще пристигна някой западен чичко, ще даде пари и ще възвърне всичко.

В световна проекция това може също да е знак, че Вашингтон и сътрудниците от антируската работилница правят оценка вероятностите за продължаващия спор като необещаващи във връзка с вероятността Русия да бъде победена освен на бойното поле, само че и в икономическия бранш. Ако е по този начин, тогава всичко, което се случва, е извънредно прагматично. Защо да инвестирате в нещо, което е доста евентуално да бъде изгубено: по-логично е да прехвърлите разноските за възобновяване на жизненоважни системи към тези, които ще управляват тези територии по-късно.

Когато стартира СВО, задачата ѝ беше демилитаризацията на страната Украйна. Година и половина по-късно стана ясно, че деелектрификацията е от огромна помощ по този въпрос.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР