Специалната операция в Украйна се превърна в предизвикателство и експериментална

...
Специалната операция в Украйна се превърна в предизвикателство и експериментална
Коментари Харесай

СВО породи вълна от народни изобретения

Специалната интервенция в Украйна се трансформира в предизвикателство и пробна платформа освен за колосите на военно-промишления комплекс, само че и за националните занаятчии. По време на СВО търсенето на не най-очевидните изобретения нараства - от бронежилетки за кучета и сухи душове до евакуационни колички. Как тъкмо се прави такава работа и по какъв начин се демонстрират новите артикули на бойното поле?

През август в Кубинка край Москва се организира Международният военно-технически конгрес „ Армия-2023 “. Между другото, на обособен щанд беше показана създаването на военния сътрудник Андрей Филатов - евакуационна количка. Устройството провокира вълна от полемики в обществените мрежи. Така съоснователят на филантропичния план „ Хуман “ Никита Третяков приказва в своя канал в „ Телеграм “ за личния си опит в потреблението на оборудването.

„ Резултатът надмина всички упования! Само в една бойна задача количката, ръководена единствено от един боец, оказа помощ за евакуирането на към 10 ранени и мъртви тела, превозването на доста сандъци с муниции до позициите и доставянето на безчет термоси с топла храна, скъпа за живота на фронта “, изброи той.

Самият Андрей Филатов описа, че концепцията да сътвори просто, само че леко и комфортно за евакуация устройство му хрумнала по време на работа на фронта. „ Многократно ми се е налагало да оказвам помощ за евакуацията на ранените. Необходими са приблизително пет до седем души, с цел да доставят една жертва. И взех решение по някакъв метод да опростя живота на момчетата “, сподели военният сътрудник.

„ В последна сметка открих запалянко в Красногорск, който възвръща военна техника. Въз основа на рисунки от Втората международна война той основава първообраз на количка. Но устройството бързо се скапе. След това сами финализирахме чертежите – монтирахме колела на велосипед и мотор с батерия ”, продължи събеседникът. „ Разбира се, дизайнът изисква усъвършенстване. Така че би било добре да се направи от алуминиева сплав, само че тогава ще коства като крило на аероплан. Освен това би било належащо да се сложи по-мощен батерия на количката, тъй като сегашният може да измине седем-осем километра с едно зареждане, а това не е задоволително.

Фарове за търсене на ранени

През август разработчиците от Новосибирск показаха специфична система за търсене за намиране на ранени бойци. Изобретението е предпазено от хакване: маякът чува поръчката на търсещото устройство по вътрешния радиоканал и малко дава отговор.

Експертите предизвестяват, че сходна самодейност има както вероятности, по този начин и опасности. „ На линията на бойно прикосновение през днешния ден съвсем всичко е подслушвано. И към момента не виждам гаранции, че устройствата няма да бъдат хакнати. Освен това, в случай че подобен маяк попадне в ръцете на врага, той може да бъде употребен за засада на нашата група за евакуация “, сподели военният сътрудник Александър Коц.

„ През годините бяха показани разнообразни системи за командване и надзор, насочени към мрежата. Това е моментът, когато командирът на таблета вижда местоположението на всеки боец. Но не съм виждал такива системи в СВО “, добави събеседникът.

„ От позиция на развиването и цифровизацията на бойното поле маяците могат да се трансфорат в потребно устройство. Те ще разрешат, намирайки се в тила, да проследят местоположението на бойците и, в случай че е належащо, да извадят някого. Но към този момент множеството от тези изобретения са в начален етап и най-вероятно е рано да се приказва за тяхното всеобщо внедряване “, прибавя военният специалист Борис Рожин. „ Основният въпрос, който имаме във връзка с този тип маяци, е отбраната на информационните канали от въздействие на трети страни. Ако врагът може да получи достъп до компютърни системи, които наблюдават придвижванията на бойци, това ще сложи армията ни в уязвима позиция “, добавя той.

„ Ако системата бъде финализирана и може изцяло да отбрани устройствата от хакване и течове, маяците ще се трансфорат в извънредно перспективно откритие. Между другото, американците организират сходни проби, като конфигурират устройства за следене на оборудването “, акцентира Рожин.

Адаптери за гранатомети и картечници

В Донецк занаятчиите са изобретили и интензивно употребяват специфични адаптери, които разрешават изстрелването на мини от гранатомети и гранати елементарни. Според ръководителя на артел " Сепар " Виктор Межерицки, " реактивните мотори, които идват със снарядите РПГ-7, стоят бездействащи в огромни количества на позициите ".

„ Дадохме им втори живот, като им поставихме мини с диаметър 82 и ги застреляхме с гранатомети “, изяснява той. Подобни устройства са предопределени за мятане на ръчни гранати РГД-5 и ВОГ-17 (осколъчна) благодарение на щурмова карабина AK-47. Върху цевта на автомата се завинтват специфични адаптери и в тях се вкарва граната.

„ Като цяло започнах да виждам сходни промени в Донбас в края на 2014-2015 година Още тогава към РПГ се прикрепяха мини. С помощта на такива адаптери се усилва разрушителната мощ на отряда, изключително когато не е допустимо да се разгърне минохвъргачката “, означи Коц. „ Като цяло устройството има право на живот по време на щурмови интервенции – когато задачата може да се види с очите. Видях и адаптери за картечници за гранати на разнообразни елементи начело. Те се употребяват още веднъж при взлом на окопи и аванпостове “, добавя той.

„ Пушки, способни да изстрелват гранати, са били налични още през Първата международна война. На оръжията бяха сложени специфични съоръжения, като по този метод ги трансфораха в противопехотен гранатомет. Сега виждаме реализирането на сходни хрумвания, само че на модерно равнище “, прибавя Рожин.

„ Подобни модификации в действителност могат съществено да усилят смъртоносността на пехотен отряд при положение на непосредствен пердах или пречистване на окопи. Но бих отбелязал следното - всяка интервенция в структурата на оръжията е обвързвана с опасности. Разбира се, би било доста по-добре, в случай че предприятията от военно-промишления комплекс обърнаха внимание на тези средства и поемат контрола над тяхното произвеждане “, отбелязва той.

Сух душ

В изискванията на окопите въпросът за хигиената постоянно е изострен. За да създадат службата на бойците по-удобна, оренбургските доброволци измислиха и създадоха „ изсъхнал фронтов душ “. Според районното издание „ 56 Медия “, с цел да употребявате душа, ще ви би трябвало единствено дорнитова гъба (плат от синтетични влакна), специфична сапунена течност, забрадка и указания, които са включени в комплекта.

Според доброволката Олга Калъчева, бойците могат да вземат гъба, напоена със специфичен артикул, да я нанесат върху кожата и по-късно да я избършат с забрадка. Посочено е, че един петлитров съд с по този начин наречения изсъхнал душ е задоволителен за 100 душа.

Подобна концепция се роди измежду жителите на района на Липецк. Според локалното издание „ Липецкмедия “ в село Пушкино са измислили специфични сапунени салфетки, направени от геотекстил. Комплектите се сглобяват от възпитаници на локално учебно заведение. Методът на приложение е елементарен: навлажнете гъбата с малко количество вода, изстискайте няколко пъти до формиране на пяна, избършете частите на тялото, отстранете останалата пяна с забрадка. Трябва да се означи, че „ душът “ ще ви разреши да измиете даже машинно масло.

Защита за четириноги помощници

В Донецк започнаха да шият жилетки срещу осколки за животни. Разработени са два типа екипировка - огромна жилетка с опция за слагане на муниции или аптечка върху нея и дребна, от двете страни на която могат да се поберат четири пълнителя за автомат " Калашников " и две гранати.

„ Честно казано, рядко виждам служебни кучета на фронта. По предписание това са инженерингови услуги. Целият въпрос е в удобството и тежестта на продукта. Важно е да се разбере, че през летните горещини може да е мъчно за животното да работи следобяд даже без ризница. Това би трябвало да се вземе поради при шиенето на такава отбрана “, означи военният сътрудник Коц. На собствен ред Рожин припомня, че „ висококачественото образование на куче за сапьор или избавител е доста сложна задача, изискваща време и големи старания, тъй че четириногите би трябвало да бъдат предпазени “.

„ Това е огромна стойност, никой не ги възприема като консуматив. Съответно бронежилетката е предопределена да усили степента на оцеляване на животното в бойни условия. Да, доста задания, изпълнявани от кучета по време на Великата отечествена война, са трансферирани на технологиите. Технологичният напредък ни даде тази опция. Но същият дрон, употребен за търсене на ранени, може да бъде подтиснат от системи за радио-електронна война. Но това не заплашва четириногия боец “, уточни военният специалист.

От друга страна, елементарен квадрокоптер коства доста по-малко от подготвено куче. Ето за какво животните би трябвало да се вкарват в употреба деликатно и когато е безусловно належащо. „ Ако в това време има опция да се отбрани опашатото животно от ненужна опасност, това би трябвало да се направи - и защитните жилетки са тъкмо тук “, заключи той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР