Специализираното издание публикува важна статия за възможни канцерогенни лекарства у

...
Специализираното издание публикува важна статия за възможни канцерогенни лекарства у
Коментари Харесай

Често използвано лекарство у нас може да води до рак

Специализираното издание разгласява значима публикация за вероятни канцерогенни медикаменти у нас.

Когато хората получават лекарство с рецепта от аптеката, те допускат, че то е тествано и е безвредно за приложимост. Но какво се случва, в случай че резултатът на медикамента се промени с течение на времето, стоешком на рафта в аптеката или у дома?

Такъв е казусът с N-нитрозодиметиламин (NDMA), систематизиран като евентуален канцероген за индивида, в някои медикаменти. Количества от примеса NDMA могат да бъдат открити в хлорирана вода, храни и лекарства.

За да сведе до най-малко експозицията, Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA) на Съединени американски щати е определила задоволително равнище на N-нитрозодиметиламин във всяко хапче – 96 нанограма. През последните няколко години обаче от FDA откриват несъразмерни количества NDMA в няколко медикаменти за хипертония, диабет и стомашни киселини. В резултат на това организацията инициира блокиране на съответните лекарствени артикули за отбрана на обществеността.

При инспекцията излиза наяве, че тези лекарства са били нечисти с N-нитрозодиметиламин по време на индустриалния развой. За да се минимизира този риск в бъдеще, FDA предлага най-хубавите практики за производителите.

Нивата на NDMA се усилват след производството
За страдание на потребителите обаче, нови доказателства сочат, че някои лекарства могат да се замърсят с органичното съединяване с течение на времето, стоешком на рафта в аптеката или в шкафа с медикаменти вкъщи. Това значи, че тестването по време на производството няма да регистрира неговото наличие.

Две нови изследвания на Агенцията за надзор на храните и медикаментите разкриват по какъв начин NDMA може да попадне в медикаментите и оказват помощ отчасти за облекчение опасенията на пациентите.

Ранитидинът е малко евентуално да аргументи рак
Ранитидин, продаван под марката „ Zantac ”, е постоянно употребявано лекарство при лекуване на стомашни киселини и язвена болест. Медикаментът се ползва без рецепта в Съединени американски щати в продължение на десетилетия, преди да бъде отдръпнат от FDA на 1 април 2020 година

Скорошно изследване открива, че ранитидинът съдържа единствено 18 нанограма NDMA при производството. Въпреки това, когато се съхранява при 70 градуса по Целзий в продължение на 12 дни, равнищата на органичното съединяване надскачат 140 нанограма. Това количество е малко над ограничаването от 96 нанограма, което FDA смята за безвредно, само че е значимо да се означи, че това нарастване е регистрирано единствено след 12 дни.

Друго изследване демонстрира, че съхранението на ранитидин в гореща и влажна среда усилва равнищата на N-нитрозодиметиламин с течение на времето. Това допуска, че някои медикаменти могат да изоставен фармацевтичната компания с безвредно количество NDMA, само че при несъответствуващи условия на предпазване да надвишават известните допустими равнища за приложимост.

В изследване от януари 2021 година, оповестено в списание „ JAMA Network Open “, учени имитират стомашната среда и откриват, че когато ранитидинът е изложен на киселинна среда с нитрити, тези химикали могат да основат над 10 000 нанограма NDMA. Изследователи от FDA обаче неотдавна откриха, че изследването употребява равнище на нитрити надалеч над това, което в миналото би могло да се откри в човешкото тяло. Провеждането на нов опит с естествени равнища на нитрити открива, че в урината се основава минимално количество N-нитрозодиметиламин.

Допълнителна успокояваща информация идва през май 2021 година с отдръпването на клинично изследване, стартирало преди пет години. За задачите на проучването учени събират проби от урина от 10 възрастни хора преди и след банкет на ранитидин. Констатациите демонстрират, че след приложимост на медикамента равнищата на NDMA в урината се покачват от към 100 нанограма до над 40 000 нанограма през идващия ден. Но в този момент учените допускат, че измерените равнища отразяват протичащото се в пробите от урина, а не в тялото. Освен това ново изследване на Агенцията за надзор на храните и медикаментите, в което се дава ранитидин на пациенти, дружно с храни с високо наличие на нитрити, не регистрира нарастване на равнищата на органичното съединяване в урината.

И други медикаменти се нуждаят от по-задълбочено изследване
Способността на организма да основава NDMA след банкет на ранитидин наподобява лимитирана. Но фактът, че органичното съединяване може да се генерира, до момента в който лекарството за стомашни киселини стои на рафта или в шкафа, към момента е притеснителен и същото събитие може да се появи и при други лекарства.

По време на опит учени прибавят хлорамин – дезинфектант, който рутинно се прибавя за дезинфекция на питейната вода – към водни проби, които съдържат едно от медикаментите, които са сходни по конструкция на ранитидин. Изследователите откриват, че няколко постоянно употребявани медикаменти, в това число доксиламин и хлорфенирамин (антихистамини), суматриптан (лекарство за мигрена), низатидин (лекарство за стомашни киселини) и дилтиазем (лекарство за високо кръвно налягане), генерират също NDMA.

Не е ясно обаче дали количеството N-нитрозодиметиламин, основано от тези медикаменти, когато се съхраняват в гореща и влажна среда, е рисково за здравето. Учените са на мнение, че са нужни спомагателни изследвания по въпроса.

Източник: Zantac unlikely to turn into cancer-causing chemical in the body, but concerns remain about how drugs age on the shelf:

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР