Специализираният съд остави за постоянно в ареста Иван Тодоров, Димитър

...
Специализираният съд остави за постоянно в ареста Иван Тодоров, Димитър
Коментари Харесай

Антимафиот под прикритие е купил фалшиви пари за разбиване на бандата зад най-голямата печатница за евро и долари менте

Специализираният съд остави за непрекъснато в ареста Иван Тодоров, Димитър Ангелов, Петър Манев и украинеца с българско поданство Александър Крихтин по обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група, която произвеждала и разпространявала подправени банкноти в евро и долари.

Бандата беше разрушена на 20 октомври и е работила 10 месеца.

В спецсъда през днешния ден стана ясно, че чиновник на ГДБОП под прикритие е сключил четири покупко-продажби и е купил подправени пари, които били направени в добре оборудвана печатница в под земята гараж на хотел „Катилена“ в Слънчев бряг.

Иван Тодоров и Александър Крихтин са били арестувани на място в подземния гараж, където е била печатницата.

Ръководител и мозък на групата бил пловдивчанинът Иван Тодоров, който произвеждал и пласирал подправените банкноти. Димитър Ангелов дал лично помещение в Пловдив, където се съхранявали материали, нужни за печатането на банкнотите и като печатар по специалност оказал подпомагане за подготовката на защитната лента и водния знак. Петър Манев пък е взел участие в разпространяването на подправените пари и поръчал от Съединени американски щати през интернет уебсайт машини за топъл щемпел, които групата употребила. Александър Крихтин е държал хотела, в който е била основана незаконната печатница. Единствено Иван Тодоров е бил осъждан през 2006 година за сходно закононарушение, само че е оправдан.

Според съда има задоволително доказателства, измежду които свидетелски показания, показания на сътрудници от ГДБОП и СРС, които още не са приложени по делото и всички те уличават четиримата арестувани в присъединяване в групата. Има данни и че Петър Манев е пътувал до Сърбия с Иван Тодоров, където продал подправени евро и долари на сърби, само че банкнотите менте били арестувани.

Пред спецсъда Манев се оправда с това че работи на рецепция във фитнес в Пловдив, от 11 години познава Тодоров като постоянен клиент и му направил услуга, като поръчал машините през интернет уебсайт, тъй като имал регистрация и дебитна карта, само че съобщи че в никакъв случай не е пътувал с него до Сърбия. Обясни също по този начин, че машината за топъл щемпел била поръчана, с цел да я употребява за рекламни материали като писалки и запалки. Според съда обаче има задоволително доказателства, че машината е печатала подправени пари.

Спецсъдът реши, че няма заплаха четиримата да се укрият, само че може да извършат друго закононарушение, в случай че бъдат освободени. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано на 1 ноември.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР