Специализираният наказателен съд заседава мярката по делата на арестуваните в

...
Специализираният наказателен съд заседава мярката по делата на арестуваните в
Коментари Харесай

Николай Банев пред съда: Обвиненията са фантастични и жалки

Специализираният углавен съд заседава мярката по делата на задържаните в Ница български предприемачи Николай и Евелина Баневи. Прокуратурата им повдига 7 обвинявания, като изиска най-тежката мярка "задържане под стража "за фамилията. Наказанието е отнемане от независимост за повече от 10 години.

Прокуратурата изясни, че след гибелта на Дочка Банева от 2005 година, е почнало разграбването на "Полимери " и останалите приватизирани сдружения. Оттогава е почнало и неизплащането на заплати, рязането на скрап и разрушаването на материалната база. От прокуратурата обявиха, че двамата могат да се укрият или извършат друго закононарушение, защото имат финансовата опция. Също по този начин Николай Банев има заведено дело за напън и побой над очевидец.

Защитата на Баневи изясни, че огромна част от обвиняванията са несериозни, защото няма събран задоволителен доказателствен материала. Според юрист Христо Ботев няма заплаха подзащитниците му да се укрият или да извършат друго закононарушение.

"Спецпрокуратурата основава заплахата те да се укрият ", съобщи юрист Ботев.

"Банева е майка и има три малолетни деца, които не е виждала от повече от 45 дни. Защитата счита, че не е на разположение обосновано съмнение, че точно Баневи са причинители на действието, за което са упрекнати ", сподели още той.

Относно шестте тома секретни материали, които бяха заложени през днешния ден по делото, отбраната изясни, че даже и от тях излиза наяве, че обвинените са желали да си дойдат в България с цел да дадът показания.

Защитата попита, къде е била прокуратурата, с цел да предяви обвинявания. Съдът даде последна дума на арестуваните и Николай Банев, който изясни пред съда, че повдигнатите им обвинявания са измислица и че чака идващия път, когато се яви в зала, обвиниеята от 7 даа станат 77. Банев не може да си изясни по какъв начин от обвиняване за 1 милион евро, единствено за седмица, то е повишено на над 600 милиона евро.

"Ако всичко това бе изнесено в детска градина или забавачка щеше да е смешно. На мен ми е тъпо. Ако можеше да се изпере такава сума пари, то трябваше незабавно да бъда назначен за началник на Организация на обединените нации или президент на Съединени американски щати. Обвинението свен, че е фантастично е и тъпо ", съобщи Банев.

Той изясни, че оръжието, което има е обвързано със легален ловджийски билет, и че не е никакъв военен боеприпас, защото е ловджия.

по повдо откритите бижута, Банев добави, че въпреки всичко се занимава с биснес от десетки години, и че в случай че не мобе да купи бижута на брачната половинка си, не е никакъв предприемач:

"Винаги съм подавал данъчна декларация ", безапелационен бе той.

За обвинеието по отношение на "Полимери ", арестуваният разясни, че това е обществено сдружение, което е формирано то над 2000 акционери, и че в случай че той беше източвал средства от него, то до в този момент да е бил раздран.

Банев съобщи че спецсъда, че всичко това е доста тъжно и с изключение на да се усмихва нищо друго не му остава.

Евелина Бнаев в правото си на последна дума пред съда сподели, че в никакъв случай не е взела участие в разграбването на тези предприятия, и че е била изпълнителен шеф на "Полимери " единствено година, след което е излязла в майчинство.

"Ако през всичките годините когато сме алармирали, че има проблем, тримата министър председатели Борисов, Орешарси и Станишев бяха реагирали, то "Полимети " щеше да е печелившо сдружение ", съобщи обвинената.

Банева помоли за по-лека мярка, с цел да види децата си, защото сега роднините й пътуват, с цел да ги гледат.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР