Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста четиримата мъже,

...
Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста четиримата мъже,
Коментари Харесай

Групата на ДАНС-джията иманяр остава в ареста

Специализираният углавен съд остави за непрекъснато в ареста четиримата мъже, упрекнати в противозаконна търговия с културно - исторически полезности. Сред арестуваните е и служителят на ДАНС Надко Добчев, който, съгласно прокуратурата, координирал дейностите на групата, заяви БНР.

Античен златен венец с тегло 400 грама е бил избавен от продажба за 2 милиона евро при спецакция на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС в понеделник , за която медиите научиха часове преди правосъдното съвещание.

Един от арестуваните, занимавал се от години с иманярство, предал непринудено още четири артефакти - също златни, антични и - по думите на заместник-директора на Археологическия музей Христо Попов, датиращи от средата на IV век прочие Хр.

На конференция, на която бяха показани накитите, защитавани от маскирани и въоръжени барети, заместник-главният прокурор Иван Гешев на няколко пъти повтори, че с доста огромна възможност те са достоверни, както и посочи, че прокуратурата знае, че има и противозаконен бизнес с реплики на антични движимости:

" Но събраните доказателства, в това число и от разбора на тези доказателства, а и в това число от експертна информация, направена от експерти от Националния археологически институт, нямаме съображение към този миг да се съмняваме, че тези обекти са достоверни ".

Иманярите Димитър Андинов и Петър Влаев обаче оповестиха античното злато за реплика. Венецът бил направен от Влаев - от сребро и злато, и застарял с киселина. След като изслуша страните по делото, съдът почете настояването на прокуратурата и остави в ареста Добчев, Андинов, Влаев и четвъртият в групата Антон Ивов.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния спецсъд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР