Специализираните услуги и програми за защита, помощ и подкрепа на

...
Специализираните услуги и програми за защита, помощ и подкрепа на
Коментари Харесай

Въвеждат се специализирани услуги, които ще помагат на лица, жертви на домашно насилие

Специализираните услуги и стратегии за отбрана, помощ и поддръжка на действителни и евентуални жертви на домашно принуждение ще се дават по избрани от страната стандарти. Те бяха признати от държавното управление през днешния ден дружно с още редица промени и допълнения в Правилника за използване на Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН), направени според измененията в самия закон от 2023 г, оповестиха от държавната пресслужба. 

Сред услугите са националната телефонна линия за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск; общественото, психическото и правно консултиране и профилираните стратегии за възобновяване и/или отбрана в съвещателен център или в предпазено жилище; профилираните стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева за причинители на домашно принуждение. Стандартите регламентират доста детайлно реда за тяхното даване, организацията на дейностите, условията към екипите. Особено внимание се обръща на работата с деца, които са очевидци или потърпевши от домашно принуждение. Регламентирани са разноските, които ще се остойностяват при финансирането на профилираните услуги и стратегии и контролът по тяхното даване.

Правилникът за използване на ЗЗДН разписва също методика за осъществяване на оценка на риска от съда. Така за първи път правосъдните органи разполагат с инструмент, посредством който да разпознават и правят оценка вероятните опасности от следващо принуждение, ескалация на насилието или гибел в бъдеще. Така ще се подкрепя процесът по взимане и постановяване на надлежно правосъдно решение.

Промените в Правилника съдържат повсеместен механизъм за избор на юридическите лица, които реализират предварителна защита и отбрана от домашно принуждение. Те ще се дефинират посредством конкурс. Уреден е и методът за отчитане и надзор върху осъществяването на договорите по финансираните планове - посредством инспекции на място и по документи. Разписан е редът за вътрешен надзор от страна на финансираните организации.

Допълненият Правилник планува създаването на Координационен механизъм за помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашно принуждение,който ще бъде признат с акт на Министерския съвет. Той ще регламентира взаимоотношението сред органите на изпълнителната власт, органите на локалното самоуправление и локалната администрация и юридическите лица, които реализират действия по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Новият Правилник показва информацията, която ще се вписва в бъдещата Националната осведомителна система за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, реда за събирането и даването й, организацията и действието на системата, равнищата на достъп, връзката й с други регистри и бази данни.

Измененията и допълненията към Правилника за използване на ЗЗДН са направени от междуведомствена работна група, основана със заповед на министър-председателя, с присъединяване и на спомагателни специалисти от неправителствения бранш, правосъдната система и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР