Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Осем бивши митничари отиват на съд заради подкупи, достигащи 60 хил. лв. на месец

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против осем някогашни чиновници на митнически пункт " Лесово ". Те са упрекнати в присъединяване в проведена незаконна група за искане и приемане на подкупи. От събраните доказателства се схваща, че е имало месеци, в които групата е успявала да събере сред 40 и 60 хиляди лева от подкупи.

Разследването е открило, че в края на септември 2015 година началниците на три от четирите митнически смени са се събрали в село Лесово и решили да продължат противозаконното събиране на пари от преминаващи границата до идването на новия шеф на пункта. Средствата се събирали от инспекторите в техните смени и се предавали на началниците. Те от своя страна пък ги съхранявали и един път или два пъти в месеца ги разпределяли сред чиновниците. Най-голям дял бил отделян за началника на пункта.

Митничарите били инструктирани в елементи за организацията по събирането на подкупите, като били предизвестени да не издават активността си. Тяхната цел била да убедят водачите на преминаващите през пункта транспортни средства - най-много на товарните, да дават неголеми суми за бързото и безпроблемно прекосяване на митническия надзор.

Тарифата за превозвачите на " карго " товари била от 200 до 400 $. Между 50 и 100 $ взимали от водачите на камиони от страни отвън Европейския съюз, най-много с украинска, съветска и молдовска регистрация.

Подкупите се взимали, когато се установявала някаква неправда, като противоречие на товара с описания в документите или липса на винетка. Част от нелегално придобиваните парични средства се събирали от водачи на камиони с извънгабаритни товари. Те били пропускани против суми, по-малки от дължимите другояче държавни такси. Така е бил ощетяван и държавният бюджет.

Престъпната група беше обезвредена на 2 ноември 2016 година, когато се организира акция на митническия пункт " Лесово ", както и в служебни пространства и жилища в Бургас и Ямбол.

Това е второто дело на Специализирана прокуратура против чиновници на митнически пункт " Лесово " за проведено искане и приемане на подкупи. В началото на ноември 2014 година обвинявания бяха повдигнати на други седем митничари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР