Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд днес обвинителния акт

...
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд днес обвинителния акт
Коментари Харесай

Тръгва делото срещу бившия председател на Агенцията за българите в чужбина

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания углавен съд през днешния ден обвинителния акт против някогашния ръководител на, някогашния основен секретар на организацията Красимир Томов и други две лица. Те са предадени на съд за присъединяване в проведена незаконна група, основана за искане и приемане на подкупи, търговия с въздействие и изпиране на пари, оповестява БГНЕС.
От държавното обвиняване напомнят, че ръководителят на държавната организация е притеглен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 година до 29 октомври 2018 година, в качеството му на длъжностно лице, е управлявал проведена незаконна група. В това си качество той персонално е желал и получавал подкупи за издаване без законово съображение на удостоверения за български генезис на непознати жители – в някои случаи експресно (дори в границите на един работен ден).
 Петър Харалампиев излиза от ареста против гаранция от 100 000 лева Петър Харалампиев излиза от ареста против гаранция от 100 000 лева
Бившият началник на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев излиза от ареста против парична гаранция от 100 000 лева..
Петър Харалампиев упражнявал и търговия с въздействие – притискал със закани за санкции и уволняване заместник-председател на организацията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.
По три обвинявания ще дава отговор и някогашният основен секретар на организацията. Освен за присъединяване в незаконната група, той е упрекнат за търговия с въздействие и изпиране на пари.
В банков сейф Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лв., 32 250 щатски $ и 15 английски паунда с обща левова равноценност 563 936.93 лв., които не е заявил и за които е знаел, че са добити посредством тежки умишлени закононарушения, осъществени от проведената незаконна група.
Председателят и основният секретар на ДАБЧ са направили и голям брой длъжностни закононарушения, свързани с работата им с обществени финансови запаси - злоупотреби със служебни коли, горива, средства за бонуси и заплати и други Те са отразени в направени по искане на Специализираната прокуратура отчети на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ вреди се възвръщат на вноски. По тези обстоятелства и доказателства са отделени материали в настрана досъдебно произвеждане.
Другите двама обвинени по делото са предадени на съд за присъединяване в проведената незаконна група.
 Бившият началник на ДАБЧ Петър Харалампиев остава в ареста Бившият началник на ДАБЧ Петър Харалампиев остава в ареста
Специализираният углавен съд отхвърли да пусне от ареста някогашния началник на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев, п...
Обект на корупционната активност на участниците са били най-вече жители на страни от Западните Балкани, както и на страни, нечленуващи в Европейски Съюз, които са със славянско население.
Доказани са случаи, в които Красимир Томов персонално давал препоръки на непознати жители или техни медиатори по какъв начин да се манипулират книжата към заявките за издаване на уверение за български генезис – актове за раждане, брачни свидетелства и други на родителите и дядовците на претендентите.
Припомняме, че при спецакцията в организацията в края на октомври 2018 година бяха общо над 20 души. Петър Харалампиев бе кандидатура и предложение за назначение като началник на ДАБЧ на Вътрешна македонска революционна организация с ръководител Красимир Каракачанов.

Предстои Специализираният углавен съд да насрочи разпоредително съвещание по делото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР