Специализираната прокуратура внася обвинението срещу група за финансови измами, ощетила

...
Специализираната прокуратура внася обвинението срещу група за финансови измами, ощетила
Коментари Харесай

Обвинението спрямо Глобал маркетс влиза в съда

Специализираната прокуратура внася обвиняването против група за финансови измами, ощетила 19 български вложители с общо 3 967 687, 27 лева

Обвинителният акт е против седем лица за присъединяване в проведена незаконна група за измами с финансови принадлежности. Става въпрос за случая " Глобал маркетс ", който влезе в обсега на органите пролетта на предходната година. Отделно на това на съд ще бъде предаден и съизвършител на групата в две от измамите.

На брифинг в спецпрокуратурата бяха изнесени главните данни, с които разполагат.

От началото на януари 2017 година до 26.03.2021 година (когато са задържани) упрекнатите управляват и вземат участие в проведена незаконна група по смисъла на член 93, т. 20 от Наказателния кодекс - структурирано.

Наказателният кодекс планува наказване отнемане от независимост за период от 5 до 15 години за ръководителите на групата, а за участниците - от 3 до 10 години. Най-тежкото наказване за закононарушението машинация, което се планува в закона, е отнемане от независимост от 3 до 10 години и конфискация до една втора от имуществото на отговорното лице.

с букви Йордан Моллов, Кирил Джабаров. Те се познават от години и имат опит в капиталовото ходатайство - вземат участие дружно и поотделно в разнообразни търговски сдружения, лицензирани за такава активност от Комисията за финансов контрол (КФН)., на което през 2014 година КФН лишава лиценза, заради систематични нарушавания на законодателството.
 Разкриха незаконна група за финансови измами
Разкриха незаконна група за финансови измами

Задържани са шест души

Въпреки възбраната, сдружението продължава да дава капиталови услуги, за което са му съставяни административни актове от КФН. Отнети по същите аргументи са и лицензите на други сдружения, в които двамата вземат участие.

Йордан Моллов и Кирил Джабаров управляват огромна мрежа от търговски сдружения. Целта на тези сдружения е да бъдат показани в договорите с клиентите като " обслужващи компании " на капиталови медиатори, които имат лиценз от КФН.

Договорите са оформяни по метод, който да внуши на клиентите, че влагат паричните суми при действителен капиталов медиатор. В тези контракти се показват банковите сметки на следените от ръководителите на групата търговски сдружения, по които в действителност постъпват сумите на клиентите. Имената на употребяваните търговски сдружения са близки по звучене с имената на капиталовия медиатор, който обвинените употребяват към съответния миг.

Преведените от потърпевшите парични суми в никакъв случай не се употребяват за търговия с финансови принадлежности за тяхна сметка, а са непозволено усвоени от проведената незаконна група, посредством голям брой банкови преводи по преднамерено откритите банкови сметки на конролираните търговски сдружения.

В договорите с клиентите се означават като " обслужваща компания " на съответния привиден капиталов медиатор комерсиалните сдружения, следени от ръководителите на групата, по чиито банкови сметки следва потърпевшите клиенти да правят паричните преводи. Те съзнателно са със сходни наименования като капиталовия медиатор, с цел да се поддържа по-лесно заблуждението на клиентите.

След приемане на парични суми по откритите банкови сметки, средствата не се употребяват за вложение в финансовите пазари, а посредством поредност от финансови интервенции и придвижване на паричните потоци сред мрежата от търговски сдружения, следени от ръководителите на незаконната група, с фиктивни учредения като " заплащане по фактура ", " заплащане по контракт " и така нататък, се прикрива произходът и местонахождението на средствата. Впоследствие сумите се теглят на каса от подставените лица, които се явяват шефове по документи на следените сдружения от ръководителите на групата, след което се предават персонално на ръководителите на незаконното съдружие за финансово облагодетелстване.

В хода на следствието в банкови сметки, следени от групата, са запорирани над 1,8 млн. лв., за които са налице доказателства, че са добити от незаконна активност. Също по този начин са наложени възбрани на недвижими парцели, които да обезпечат вероятно плануваното наказване конфискация и възобновяване на вредите, претърпени от потърпевшите жители.

В хода на следствието е образуван екип от четирима прокурори, под чието управление са осъществени голям брой дейности по следствието - разпитани в качеството на очевидци са 81 души, назначени и направени са голям брой механически, компютърни, дактилоскопни, икономическа, банкова, графическа и физико-химични експертизи. По лист към обвинителния акт в правосъдна съвещание следва да се явят 8 подсъдими, 25 бранители, 81 очевидци и 17 движимости лица.

Образувано е и друго досъдебно произвеждане, посредством делене от актуалното, чийто предмет е прането на пари, добити от финансовите измами, както и други измами, които са в развой на следствие. След привършване на дейностите по определяне на обстоятелствата, прокуратурата ще реши дали лицата да бъдат предадени на съд и за други закононарушения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР