Специализираната прокуратура се самосезира по повод публикация в Медиапул(Ботевград на

...
Специализираната прокуратура се самосезира по повод публикация в Медиапул(Ботевград на
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата се самосезира за потенциална водна криза в Ботевград

Специализираната прокуратура се самосезира във връзка обява в " Медиапул " ( " Ботевград на път да стане втори Перник поради частна Водноелектрическа централа на Златеви " ),както и изявления в други електронни и печатни медии в интервала 28-30декември 2019 година, учредени на изказвания на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов за евентуална скорошна водна рецесия в града.

Според изложените в изявленията данни, при сегашните налични водни количества от потребния размер на язовир " Бебреш " и настоящия приток и отток, вода за питейно-битово доставяне премия ще има за още към 6 седмици.

Останалите налични водоизточници немогат да задоволят потребностите на ботевградчани.

Според кмета Иван Гавалюгов причина за евентуалната водна рецесия в града е освен остарялата ВиК мрежа, само че и настоящата от 2014 година частна Водноелектрическа централа " Бебреш ", собственоност на сдружението " Агрохолд " с шеф някогашния кмет на Правец Васил Златев. Според цитираните думи на кмета тази централа " работи отвън обсега на своето позволение ".

С предписание на прокурор от Специализираната прокуратура е предоставена инспекция на ДАНС по изнесените в обявата данни.

Дадени са съответни инструкции за работата по определяне на изнесените в обявата условия:

-да се обясни по какъв начин от по кое време и при какви условия работи частната Водноелектрическа централа, разказана в изявленията, като се приложат и съответните документи;

-да се изискат съответните информации за събитията, касаещи пониженото количество вода в аз. " Бебреш ", както и за това какви ограничения са били подхванати за решение на казуса с недостига;

-да се обясни дали фактически за жителите на община Ботевград има заплаха от режим на вода за питейно-битови потребности, от по кое време и по какви причини;

- да се изискат експертни информации с данни за количеството на водата в бент. " Бебреш ", в която да се уточни какъв е предстоящият планиран интервал, за който тя ще бъде задоволителна. Следва да бъде изяснено налице ли са други източници на вода за питейно-битови потребности в община Ботевград.

Припомняме, че преди няколко дни кметът на Ботевград Иван Гавалюгов съобщи, че обстановката с язовир " Бебреш " не е безвредна.

По мотив евентуалната водна рецесия кметът се срещна с премиера Бойко Борисов, който разпореди да не се позволява водна рецесия и в Ботевград.

В края на предходната година кметът предизвести, че в язовир " Бебреш " има вода за питейно-битово водоснабдяване за към 6 седмици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР