Специализираната прокуратура съобщи, че се е самосезирала по изнесени в

...
Специализираната прокуратура съобщи, че се е самосезирала по изнесени в
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява поставяни ли са стентове на здрави пациенти в Пазарджик

Специализираната прокуратура заяви, че се е самосезирала по изнесени в медийни изявления данни за непозволени дейности на лекари от Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Пазарджик и по-конкретно за постаняне на стентове на пациенти, които не се нуждаят от сходна здравна намеса.

По случая е назначна сложна инспекция, по която съответни задания са предоставени на разнообразни държавни органи, оповестиха от държавното обвиняване.

В неделя Нова телевизия излъчи журналистическо следствие, съгласно което кардиологът Петър Лазов слага стентове по анемичен способ на хора със сърдечни проблеми, само че е слагал подобен уред и на изцяло здрави хора. Според данните в репортажа, здравната каса заплаща на лечебните заведения 4500 лева за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я прави. В съответния случай доктор Лазов получавал близо 50% от сумата – по към 2000 лева за намеса с дълготрайност към половин час, настояват от Нова телевизия.

Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " би трябвало да откри дали са налице данни за осъществено закононарушение по Наказателния кодекс, оповестиха от прокуратурата. Предстои да бъдат снети пояснения на лекари и медицински служащи, да бъде тествана цялата здравна документи и наложената процедура на лекуване на страдащи от сърдечни болести.

Изпълнителната организация " Медицински контрол " следва да откри дали структурата, ръководството, активността и организацията на здравната помощ в болничното заведение подхожда на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето Закона за трансплантация на органи, тъкани и кафези и подзаконовите актове за тяхното използване. Ще се ревизира спазването на медицинските стандарти и методът, по който лечебното заведение е разходвало бюджетните средства.

На Агенцията за държавна финансова ревизия е предоставена цялостна финансова проверка в болничното заведение в Пазарджик. Тя би трябвало да откри по какъв начин са изразходвани целевите бюджетни средства за интервал от 2 години обратно. Комплексната инспекция би трябвало да завърши с обстоен отчет в период от 2 месеца.

" Това е подла лъжлива скълъпена история за да злепостави мен, както и да злепостави отделението и болничното заведение. Смятам да осъждам въпросните публицисти ", декларира в отворено писмо до медиите инвазивният кардиолог доктор Петър Лазов.

Той акцентира, че не е поставял стентове на здрави артерии и добавя, че при инспекция на активността на отделението с лекост ще се откри, че забележителен % над 50% от процедурите приключват без слагане на стент, съгласно положението на пациента. Това, по думите му, ясно илюстрира неверността и манипулативността на внушението, че се стентират пациенти без съответни показания.

" Не е правилно, че съм получавал заплата от 57000лв. Заплатата ми е в размер на към 1600 лева месечно. Полученото в допълнение материално стимулиране е образувано въз основа на решение на Съвета на шефовете на болничното заведение и е в размер на 15%, а не 50% от цената на пътеката ", добавя лекарят.

Той изяснява и че процентът на спомагателен бонус не е изключение и доста негови сътрудници от болничното заведение получават същия % за работата си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР