Специализираната прокуратура разпространи доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика

...
Специализираната прокуратура разпространи доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика
Коментари Харесай

Прокуратурата публикува доказателства срещу TAD Group

Специализираната прокуратура популяризира доказателствата по следствието за кибертероризъм против притежателя на " TAD Group " Иван Тодоров, комерсиалния шеф във компанията Георги Янков и Кристиян Бойков, който бе първият арестуван по случая. На уеб страницата на институцията бяха качени общо 13 файла със снимков и текстови материал от компютър и телефон, диалози, също по този начин стоп фрагменти от охранителните камери в офиса на компанията.
" По мотив митинга на Апелативната профилирана прокуратура за избраната мярка за неотклонение " парична гаранция " на притежателя на " ТАД груп " Иван Тодоров и с позволение на наблюдаващия прокурор публикуваме елементи от доказателствения материал, събран в хода на следствието ", показват от прокуратурата.

Първият файл съдържа фотография от диалог сред Георги Янков и Кристиян Бойков, извършен малко след публикуването на откраднатата база данни на Национална агенция за приходите в интернет. Според държавното обвиняване на видеото Кристиян споделя на Янков: " Знаеш ли какво започвам да се възнамерявам...тея неща дето съм ги изпратил и по медиите в този момент сега никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за...ще си го приведат такова като информация за вътрешно прилагане...ше умръ от смях...а...това ше е най-жалко...ще бъде...ха...аз съм го пратил до Би Би Си и до " Ройтерс "...така, че.... "

На идващия файл - още веднъж съдържащ фотография от охранителна камера, съгласно прокуратурата Янков приказва с незнайно лице по телефона и споделя: " Напротив...то би трябвало да сътвори работа за нас по принцип...да не приказваме, че Бивол разполагат с информацията от две седмици... ", " непосредствено с Атанас Чобанов от Бивол се приказва...имай поради, че те не са пуснати всички...те са пуснати тъкмо до медиите, с цел да ги верифицират, с цел да ги видят, че са правилни и да видят защо става въпрос държавното управление би трябвало да си замине с всички...с всички ".

На запис, изработен на 16 юли в 11:13 ч., се вижда по какъв начин Бойков отваря tor.com. която предлага услуга за анонимно приемане и изпращане на имейли. Това се вижда и от търсенията на Бойков в интернет, настояват от прокуратурата. В 11:21 ч. същия ден Кристиян търси в Гугъл страницата на bTV, след което уеб страницата на медията и влиза в менюто за контакти, откъдето копира имейл адреса на малкия екран.
Същата процедура следва с " Капитал ", а 11:24 ч. Кристиян отваря страницата translate.google.com, където търси превод на основни изречения, открити и в историята на браузъра като съответстващи с избрани елементи от пратения текст до bTV, " Нова телевизия " и " Капитал ".
Бойков е търсил - " Капитал контакти ", " btv ", " tor mail services " (имейл услуга с Top), " russian anonymous mail " (руски неизвестен имейл), както и " справедлива публицистика " и " уважаеми публицисти ".
В интервала от 11:24 и 11:46 ч. той изготвя или редактира текст. На 16.07.2019г. в 11:50 ч на електронните пощи на bTV ([email protected]), Нова телевизия ([email protected] и Капитал ([email protected]) е получено известие от " анонимния съветски хакер " от e-mail [email protected] - съвпадащ със страницата tor.com., в която Бойков влиза по-рано, споделят от държавното обвиняване.
Сред файловете е и скрийншот, за който се твърди, че е на персоналния телефон на Кристиян Бойков - на него се вижда приложението " Телеграм " и заключен чат с название " Биволъ ". Също по този начин е открит файл, съдържащ персонални данни на лица, заемащи висши държавни и обществени действия - народни представители, съдии, прокурори, следователи, регионални шефове, кметове. Съдържанието било качено на уеб страницата bin.com.

Oт служебния компютър на Бойков е открито, че няколко дни преди офанзивата против Национална агенция за приходите, той е отворил директория с име " MINFIN_BREACH ". Веднага след което е осъществено търсене по ЕГН и резултата от търсенето е записан на файл с име " search_bivol.txt ". На същата дата.

Публикуваме и част от свидетелски показания, които ще бъдат показани в целокупност на Специализирания углавен съд: " Но въпреки всичко броят на клиентите е непълен, по тази причина не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на компанията за набиране на клиенти да бъде тестването на уеб сайтове на разнообразни сдружения без тяхно познание и след това да ги набират като клиенти. Тази политика на компанията се разясняваше непрекъснато в офиса главно сред И. и К., като двамата си говореха, че би трябвало да се изготви лист с най-големите български уеб сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните притежатели, като по-късно бъда привлечени като клиенти ", пишат на уеб страницата си от Специализираната прокуратура.

В последния от доказателствените файлове се показва, че Кристиян е експлоатирал и пропуски в сигурността на уеб страницата на Агенция Митници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР