Специализираната прокуратура обвини в шпионаж в полза на чужда държава

...
Специализираната прокуратура обвини в шпионаж в полза на чужда държава
Коментари Харесай

Арестуват български генерал за шпионаж за Русия

Специализираната прокуратура упрекна в шпионаж в интерес на непозната страна български военачалник от запаса. Издадено е разпореждане за задържане за период до 72 часа.

От 2016 година до сегашния миг той се е сложил в услуга на непозната страна, с цел да ѝ служи като разузнавач, извършвайки нерегламентирана разследваща активност. Същият е координирал своите дейности с съветски жител, за който е открито, че е лице с дипломатически имунитет - консултант в политическата секция на посолството на Руската федерация в София, чиито дейности нарушават Виенската спогодба за дипломатически връзки и накърняват държавния суверенитет на Република България.

Събраните в хода на следствието доказателства сочат, че българският военачалник от запаса е взел участие в редица задачи зад граница, заемал е и разнообразни длъжности в Министерство на защитата. Във връзка със служебните му отговорности той е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и Европейски Съюз.

В хода на воденото под управлението на Специализираната прокуратура следствие е открито, че висшият боен от запаса е събирал класифицирана информация, отнасяща се до вътрешно-политически въпроси на Република България и я е предавал на служителя в дипломатическата задача на Руската федерация в София.

За прикритие на активността си лицата са провеждали тайни срещи, употребявали са портативни флаш-памети и устройства за криптиране на информацията.

В хода на следствието са осъществени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, благосъстоятелност на българския жител. В жилищата са открити и конфискувани огромен брой електронни носители на информация, бележници, преносими компютри и хартиени носители. Предстои назначение на компютърно-техническа експертиза за инспекция на наличната информация с оглед определяне нейния генезис и подредба по реда на Закона за отбрана на класифицираната информация.

Специализираната прокуратура е уведомила основния прокурор на Република България за откритите условия, свързани с нерегламентираната разследваща активност в страната от служителя в посолството на Руската Федерация в София, ползващ се с дипломатически имунитет.

Съгласно открития ред, основният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните данни за осъществяваната нерегламентирана разследваща активност в страната с оглед предприемане на съответни дейности по подготвеност.

След разбор на събраните доказателства, във връзка с българския жител е формирано разпореждане за привличането му в качеството на обвинен. Издадено е разпореждане за задържане за период до 72 часа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР