Специализираната прокуратура извършва действия по разследване във връзка с така

...
Специализираната прокуратура извършва действия по разследване във връзка с така
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата обискира кабинета на Стамен Янев, разследват схемата със златните паспорти

Специализираната прокуратура прави дейности по следствие по отношение на по този начин наречените " златни паспорти ". Прокурори са влезнали в Българска организация по вложения. Обискира се кабинетът на изпълнителния шеф Стамен Янев, заяви Нова телевизия.

Разследващи и прокурори са влезнали и в Министерството на правораздаването - дирекция " Българско поданство ", Министерство на вътрешните работи - дирекция " Миграция " и Министерството на нововъведенията и растежа.

Спецпрокуратурата разгласи на специфичен брифинг, че е формирано произвеждане за " златните паспорти " по сигнал на депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид.

" Досъдебното произвеждане е за това, че на територията на България в интервала от 2015 до 2021 година е съществувала проведена незаконна група с користна цел, като евентуално в тази група са взели участие и чиновници на Българската организация за инвестици ", съобщи представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

" Сформиран е екип, следствието е с на практика правна трудност, изключително поради обстоятелството, че ползите на Република България могат да бъдат застрашени по отношение на участието ни в Шенгенското пространство и премахването на визите за САЩ'', уточни Кръстев.

Той добави, че прокуратурата ще изиска документи от Българската организация за вложения, от Министерството на стопанската система, Министерството на правораздаването, Дирекция Миграция към Министерство на вътрешните работи. За случая ще бъдат известени Европейската комисия и Европейският парламент.

Запитан какъв брой общо са издадените паспорти, представителят на Спецпрокуратурата не уточни съответна численост, защото казусът е още първоначално и още се събират данни за закононарушението.

Кръстев добави, че все още не е открито дали част от лицата, получили българско поданство, са китайци от специфичните служби.

Все още не е ясно и дали Кирил Петков да бъде извикан да даде показания като очевидец, защото не са изяснени всички обстоятелства и не е ясно дали ще има такава нужда, допълниха от държавното обвиняване.

Върховната административна прокуратура разгласи през вчерашния ден, че прави инспекция по сигнал, касаещ така наречен златни паспорти. От държавното обвиняване оповестиха, че сигналът е подаден от народен представител от Движение за права и свободи.

В сигнала се твърди, че процедурите, свързани с издаването, са прилагани по отношение на лица от Китай и Русия.

Прокуратурата е упълномощила спомагателни дейности на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за вложения и дирекция " Миграция ". Четирите институции би трябвало да ревизират всеки един от случаите, разказани в сигнала.

Ако бъдат открити нарушавания, от прокуратурата оповестяват, че ще осведомят за проблема президента, който има право да анулира натурализацията на българско поданство. При открити закононарушения ще бъде известена и съответната способена прокуратура.

Припомняме, че сигналът беше импортиран от депутата Хамид Хамид, който разкри цялата скица.

" Използва се " къса писта “ за придобиване на българско поданство за по-бърз достъп до българския паспорт с оглед участието ни в Европейския съюз. По този метод лица благодарение на медиатори и на властимащи получават по този начин стремежи документ, който им дава гладко влизане на територията на целия Европейски Съюз и точно поради това повече от 5-6 години европейските ни сътрудници настойчиво насочват вниманието ни да вземем ограничения в тази посока ", уточни той в Народното събрание в петък.

В сигнала се съдържат изказвания, че над 120 лица главно китайци, част от които работят за китайските специфични служби и руснаци, са получили пребивавания, като са употребявали едни и същи пълномощници. " Превърта ли са едни и същи суми през една банка от един на различен ", заяви Хамид. И добави: " Само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивавания от 2015 година до 2021 година ".

В сигнала се показват съответни имена. " Посочват се тримата медиатори, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат подписани контракти. Много забавно е, че всички вложения са на стойност 1 милион и 1 лв..

Всички документи са издавани от лицето Стамен Янев, " безконечната Амбър " в Агенцията за задгранични вложения. Въпреки, че е заемал тази служба при ръководството на ГЕРБ, същият още веднъж е назначен в Агенцията за задгранични вложения като изпълнителен шеф и от Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, който и през днешния ден извършва тези пълномощия ".

Стамен Янев е издавал капиталови документи на съмнителни лица против показани ксерокопия на документи, които не са били заверени, написа в документа.

" В сигнала се съдържат изказвания, че от 160 кандидатстващи за българско поданство над 120 лица са китайци. Част от тях работят за китайските специфични служби. Останалата част са руснаци, има и двама с арабски генезис. Издадените “златни паспорти” са 103, част от чужденците към момента са в процедура”, сподели още депутатът от Движение за права и свободи. Той изясни, че са употребявани едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка.

Пълномощници са Христо Митков, Гергана Иванова и Лилиян Атанасова. Посредници са две компании - “Грийн таун проджектс” АД и “235 холдингс” АД, чиито седалища са на еднакъв адрес, а в тях има свързани лица. Сумите за вложения са превъртани през капиталовия медиатор “Авал ин” АД, сочат данните в сигнала.

Експерти разясниха, че при кандидатстващи 160 чужденци за “златни паспорти” би трябвало да има импортирани най-малко 160 млн. лева и попитаха къде са тези пари.

" Изскачат и въпроси за връзките на господин Стамен Янев с министър-председателя, само че е изключително притеснително, че законодателните начинания, с които желаеме цялостна инспекция на цялата тази спекулация със “златните паспорти”, се прикриват от ръководещото болшинство, уточни Хамид.

" Същият Стамен Янев беше награден с пост на ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване и тук изкачат и въпросите: Дали това лице има тези близки връзки със служебния министър на стопанската система, през днешния ден министър-председател на Република България?

Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дни капиталов документ на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде след това много бързо, реализирайки голяма облага ", разкри Хамид Хамид.

И добави: " Особено притеснително е, че законодателните ни начинания, с които желаеме цялостна инспекция на целия този развой, на цялата тази спекулация със „ златни паспорти”, се прикрива от ръководещото болшинство. Те отхвърлиха нашия план, нашето предложение за инспекция и в този момент виждаме за какво - те прикриват дейности на лица, които са директно свързани с ръководещите през днешния ден. Ние ще стигнем до край с тези инспекции. Ще покажем на обществеността какво крият, от какво се тормозят. "

Хамид Хамид съобщи, че цялата получена информация с имената на всички китайци и руснаци ще бъде огласена на брифинг в Брюксел. Ще бъде импортирана и в съответната комисия в Европейския парламент.

Няма да се спрем и ще покажем какво се крие, зад кухите изречения нулева корупция. Имената на всички китайци и руснаци към този момент са предоставени на основният прокурор, а съответните служби ще правят инспекция, дали това дава отговор на истината, дали са чиновници на съответните служби. Дали са мними вложители, дали работят в индустриална зона Божурище. Това към този момент е работа на службите. Нашата работа е да осветляваме всички тези обстоятелства, безапелационен бе Хамид.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР