Специализираната прокуратура и Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП)

...
Специализираната прокуратура и Главната дирекция Борба с организираната престъпност (ГДБОП)
Коментари Харесай

10 души обвинени за трафик на мигранти, превозвали чужденци с лодки през Дунав

Специализираната прокуратура и Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) са провели акция във Видин, Монтана, София и Бургас по следствие за проведена незаконна група, която се занимавала с трафик на мигранти и употреба на дами.

Повдигнати са обвинявания на 10 души, 8 от тях са арестувани, в това число и техният водач. Вчера в един от тунелите на Витиня е спрян лек автомобил с 9 мигранти – 3 дами, 3 деца и 3-ма възрастни мъже. Седем са от Ирак, а двама - от Иран. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

На остров на река Дунав е арестувана част от групата, която е имала " индустриален прием ", употребен е катер на граничната полиция и " празникът за тези хора е завършил тъжно ", изясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По думите му има данни, че тази група е поръчала несполучливия палеж на граничното полицейско ръководство преди няколко месеца във Видин.

" Тогава разполагахме с информация, че палежът е бил поръчан от водача на групата, тъй като е бил арестуван при следващия опит на трафик на мигранти и има досъдебно произвеждане, което тогава предстоеше да бъде импортирано в съда. Това е била задачата на заплашването, което можеше да прерасне в огромен пожар на територията на Видин ", изясни зам.-главният прокурор.

Той изясни, че през идващите месеци са събрани задоволително доказателства по случая.

Мигрантите са превеждани през България, настанявани са във Видин и за няколко минути са били превеждани през река Дунав с моторни лодки. В Румъния ги чакали други трафиканти, които ги превеждат от там към други страни в Европа, добави Гешев.

На брифинг в Съдебната палата шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов сподели, че има съмнения, че е имало вътрешен човек в Министерство на вътрешните работи, който уведомил арестуваните за следствието.

Групата се състои единствено от български жители и е правила трафик на огромен брой мигранти. Според проверяващите, тя е работила от 2017 година Обвиненият за водач на групата е осъждан за ликвидиране и е изтърпял присъда от 10 години.

Останалите членове също са с престъпни регистрации и са осъждани за обири и палежи. Двама от членовете към момента се търсят. Повдигнати са обвинявания за трафик на хора, посочи наблюдаващият прокурор Камен Господинов.

Утре прокуратурата ще изиска профилираният съд да наложи непрекъснато задържане под стража.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР