Специализираната прокуратура е прекратила проверките си срещу депутата от ДПС

...
Специализираната прокуратура е прекратила проверките си срещу депутата от ДПС
Коментари Харесай

На прощаване: Спецпрокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски и Илко Желязков

Специализираната прокуратура е прекратила инспекциите си против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и някогашния зам.-директор на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков.

Това оповестява ръководителят на институцията Валентина Маджарова пред БНР (навръх рождения ден на Пеевски, който е роден на 27 юли 1980 г.).

От думите ѝ излиза наяве, че претекстът за прекратяването на инспекциите, почнали поради американските наказания по закона " Магнитски " през юни 2021 година, е липса на данни за осъществено закононарушение.

" Това е направено, защото в това число и проверяващият орган в лицето на Националната организация за приходите, не установи непозволена активност. В този случай прокурорът е в обвързана подготвеност, не разполага с тези специфични познания, и в последна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по обстоятелствата и събитията такива каквито са по осъществената инспекция ", споделя Маджарова, представена от БНР.

Специализираната прокуратура ще бъде разформирована от на следващия ден, откакто Конституционният съд дефинитивно постави завършек на разногласията дали закриването ѝ от 47 Народно заседание е съобразено с главния закон.

През януари 2022 година сдружението " БОЕЦ " разгласява данни от Национална агенция за приходите, съгласно които е направена проверка на приходите му - само че единствено за 2020 година - и заключенията са били, че той няма данъчни отговорности.

Разследването против третия глобен по " Магнитски " - Васил Божков - продължава. Срещу него бяха повдигнати съвсем 20 обвинявания по разнообразни сформира. Въпреки че прокуратурата официално се съгласи да изпрати до ОАЕ искане за правна помощ и да разпита Божков, досега това не се е случило. Обвиненията не са му предявени.

Делата против него евентуално ще се трансферират в Софийската градска прокуратура в идващите дни.

Маджарова отдаде аргументите за затлачването на процеса против Васил Божков с " тежкия правилник " в Наказателно-процесуален кодекс.

Делото против братя Бобокови и някогашния зам.-министър Красимир Живков за противозаконни сметища ще се реалокира в Софийския градски съд (на първа инстанция). Разпореждането към този момент е реалност, като се чака на инцидентен принцип да се дефинира нов арбитър по него.

Разследването против Пламен Бобоков и Пламен Узунов (съветник на президента Румен Радев), които бяха упрекнати в търговия с въздействие през лятото на 2020 година, не е завършило към този момент втора година. То ще се поеме от " нова прокуратура ".

" Съставът " търговия с въздействие ", по който е налице такова интензивно обвиняване, е извънредно морално стар и неприспособим за актуалната действителност ", разгласи Валентина Маджарова.

На въпроса за какво прокуратурата въобще го употребява, щом счита, че не е съответен за данните по следствието и за какво то към момента е на фаза " досъдебно произвеждане ", тя разяснява, че " за съответни следствия 2 години период е непълен освен за България " и препрати водещата Силвия Великова да направи питане в прокуратурите " в европейското семейство ", с цел да се увери, че и при тях имало забавяния.

" По този жанр каузи се прави извънредно тежък разбор, който не се прави от прокурор. Той се разпорежда и се прави по способа на експертизата. Не е необичайност и не е индивидуален случай по каузи на Спецпрокуратурата експертизата обективно да не може да завърши за една година ", сподели тя.

По " Барселонагейт " към момента няма ново развиване, тъй като прокуратурата още чака отговор на запитвания от Кипър. Това следствие също ще се разпредели на СГП.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР