Специализираната прокуратура е отказала на европейски делегиран прокурор да бъде

...
Специализираната прокуратура е отказала на европейски делегиран прокурор да бъде
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отказала човек на Кьовеши, нямала пари

Специализираната прокуратура е отказала на европейски делегиран прокурор да бъде назначена експертиза по следствие с аргумента, че няма пари. Това разгласи министърът на правораздаването Надежда Йорданова през днешния ден, до момента в който говореше за признатите от кабинета промени в Закона за правосъдната власт, свързани с действието на делегираните прокурори в страната.

Това са български магистрати, утвърдени от европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, които работят тук по делата, за които е способена европрокуратурата - крупни измами с европейски средства.

Йорданова даде отказаната експертиза като образец за това, че сега законът не обезпечава в цялостна степен ефикасното действие на европейските делегирани прокурори.

Въпросът бил подложен и от Кьовеши по време на последната й среща с Йорданова преди няколко седмици. " Такава обстановка не може да бъде призната и законодателят би трябвало да сътвори съответните ефикасни ограничения за действието на европейските делегирани прокурори ", акцентира министърката.

Законопроектът, който Йорданова се надява да бъде прегледан бързо от Народното събрание, планува европейските делегирани прокурори да бъдат обособени в конструкция със лична администрация и бюджет, както и да има лично деловодство за секретна информация. " Предвижда се и обвързване страната да обезпечи нужната постройка ", посочи Йорданова.

Преди това говорителката на държавното управление Лена Бориславова изчете част от мнението на европейската прокуратура по законопроекта. То гласи, че измененията са нужни и в синхрон с еврорегламента, тъй като ще обезпечат самостоятелност на делегираните прокурори - да работят, без да са йерархично обвързани с прокуратурата тук и без да " получават нареждания и инструкции от който и да било ".

" Законопроектът срещна огромна поддръжка, като единственото негативно мнение беше това на прокуратурата с мотив, че противоречал на европейския правилник за европейската прокуратура и на Конституцията. И двете съображения са несъстоятелни ", уточни Йорданова.

СПОРАЗУМЕНИЕ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА

Основна цел на това държавно управление е битката с корупцията, прекъсване на кражбите и по този метод, възстановяване метода на живот на жителите и бизнеса. С оглед на заварена ерозирала държавна система и неработеща прокуратура и следващото отсрочване на разглеждането за освобождение на основния прокурор, държавното управление ще подпише меморандум за съдействие с Базелския институт за положително ръководство, разгласи още Лена Бориславова. Институтът е експертна организация, учредена в Швейцария и отдадена на работата с обществените структури за противопоставяне на корупцията и възобновяване на отклонени активи, изясни Бориславова.

По думите й съглашението ще работи в 3 посоки – създаване на потенциал за асортимент на чиновници в правоприлагащи и други проверяващи органи, консултантски услуги за следене на съмнителни активи, които биха могли да са резултат от корупция и обзор на пречките и дефицитети, които страната има сега в битката с корупцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР