Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор

...
Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа да разследва Гешев за сделката с Недосегаемите

Специализираната прокуратура е отказала да образува следствие против основния прокурор Иван Гешев по сигнал, обвързван с делото Недосегаемите и съглашението, подписано от Гешев по него. Това оповестява проверяващият уебсайт bird.bg

През 2019 година уеб сайтът Биволъ разгласява записи, в които се чува по какъв начин Гешев уговаря съглашения със арестувани след спецакциите с гръмките имена Недосегаемите 1 и 2 през 2011 година Делото тогава се води в Софийската градска прокуратура, където Гешев е командирован от районната като наблюдаващ прокурор против проведена незаконна група за източване на Данък добавена стойност за 145 754 820 лева

 

В резултат на това са реализирани съглашения за ниски присъди единствено по обвиняване за проведена незаконна група. Материалите за данъчните закононарушения са отделени в друго досъдебно произвеждане, което е прекъснато през април 2013 година с разпореждане на прокурорите Гешев и Любка Кръстева.

В сигнала си Атанасов акцентира, че с постановлението за преустановяване на наказателното произвеждане, Гешев е осуетил наказателното гонене против обвинените, когато те към този момент са се признали за отговорни и са наказани като участници в проведена незаконна група.

 

Казусът попада още веднъж в прокуратурата, откакто следователят Бойко Атанасов е сезирал Министерството на правораздаването, а то препраща сигнала му към Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Преписката е разпределена на Александър Мумджиев.

 

Той установи, че в него има изказвания за осъществено закононарушение от общ темперамент. Затова го изпраща към Върховната касационна прокуратура. След като сигналът попада във висшата прокуратура, от там експресно го изпращат по подготвеност на Специализираната прокуратура.

 

Спецпрокуратурата отхвърля да бъде формирано следствие по сигнала против Гешев. Апелативната спецпрокуратура удостоверява това разпореждане на 18 април, когато влязоха в действие измененията в Закона за правосъдната власт, с които от юли се закрива профилираното правораздаване. Всичко това лишава на прокуратурата 50 дни, забележителен интервал на фона на дългите месеци, които нормално се протакат инспекциите.

 

Според bird.bg следователят Бойко Атанасов не е разпитан и даже не е известен за постановения отвод Гешев да бъде разследван. Не е ясно дали е разпитан някой от другите евентуални очевидци, както и дали са снети сведения от самия Гешев.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР