Специализираната прокуратура чака два превода - от испански и английски,

...
Специализираната прокуратура чака два превода - от испански и английски,
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата чака два превода, за да разбере какво казват от Испания за Барселонагейт |

Специализираната прокуратура чака два превода - от испански и британски, с цел да се ориентира какво е мнението на испанските управляващи по аферата " Барселонагейт ". От Испания са получени 219 страници с данни, а от ДАНС са пристигнали още 26 страници със фотоси и текст, които би трябвало да се преведат.

Но от информацията от ДАНС не излиза наяве нито кой я е заръчал, нито кой я е изготвил и за какво, стана ясно от думите на представителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Той посочи, че обвиняването е изготвило и изпратило две европейски заповеди за следствие на европейското бюро на България в Евроджъст, а то е сезирало испанското.

" Едната от европейските заповеди е направена и през вчерашния ден са получени в спецпрокуратурата 219 страници на испански език във връзка направена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за следствие ", заяви Кръстев.

В европейските заповеди за следствие са сложени доста въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. Изисква се откриване на банкова загадка, даване на придвижване на парични потоци, разпити на очевидци и определяне на информация, която е от голяма важност за предмета на наказателното произвеждане, посочи говорителят. Той обаче отхвърли повече детайлности поради неналичието на превод към момента.

Кръстев опроверга информацията, че Министерство на вътрешните работи е предоставила на прокуратурата данните от испанските управляващи по „ Барселонагейт ”. Точно противоположното - наблюдаващият прокурор е изискал даване на всички материали, които са получени от Министерство на вътрешните работи.

" Към сегашния миг в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от Министерство на вътрешните работи. Даден е период до 11 февруари да постъпят всички материали. Същевременно наблюдаващият прокурор е изискал и информация от ДАНС по отношение на публикувана от тях информация, че са получили също информация от испанските управляващи ", добави той.  

Вчера стана ясно, че справката със заключенията на испанските управляващи са изпратена на ДАНС в края на януари. В тях се показва, че има доказателства, от които може да се допусна, че в тази ситуация. 

" Има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление интернационално пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро ", се споделя в документа.

Той е от 21 страници и се базира на първо място на жалбата, с която е почнало следствието в Испания. Цитират се и медийни обява, само че в последна сметка е посочено, че съгласно управляващите в Испания " подадената в жалбата информация е вярна ". " Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се допуска, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши чиновници на българското държавно управление, в това число на министър-председателя Бойко Борисов ", написа още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

Предварителните изводи в отчета на испанците са, че са направени две значими вложения в парцели в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезнали в страната, прикрити от разнообразни стопански интервенции, като за тази цел са употребявани компаниите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от друг тип като нарастване на капитала, придобиване на първокласни парцели и коли, както и принос към капитала от сътрудници.

Според Христо Кръстев през днешния ден са постъпили материали от ДАНС, които обаче са на британски език.

" За страдание, в тях не е посочен кой е издателят на тези документи, кой е съставителят. Прави усещане, че документът е на британски език, а не на испански. Ние сме постановили осъществяване на превод, с цел да се срещнем с изложената информация в, в случай че мога по този начин да ги нарека, документи, доколкото няма коя е институцията, която ги издава, нито физическо лице, което ги е съставило и което работи в Кралство Испания ", сподели още Кръстев.

Той посочи, че става дума за размер от 26 страници - имало фотоси и текст. Фотосите са от медийни изявления в България и в Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал спомагателна информация от ДАНС, с цел да откри кой и на какво законово съображение е изискал тази информация и от кого е получена тя в България.

" Защото в отчета, който сме получили в Специализираната прокуратура, няма никакви знаци, че изхожда от институции в Кралство Испания и няма създател на този отчет. На последната страница няма автограф или щемпел ", уточни представителят.

90% по следствието са осъществени и следва разбор на информацията от Испания от 219 страници и осъществяване на втората заповед за следствие. Кръстев отхвърли да заяви дали информацията води към умозаключение за осъществено закононарушение, тъй като още не могат да се срещнат с испанските данни, които са " основополагащи ", и " предвид на обективното събиране на доказателства по неприключилото наказателно произвеждане ".

От думите му се разбра още, че са извършени разпити на " безусловно всички очевидци, които се загатват по досъдебното произвеждане ", измежду тях самият Бойко Борисов, Борислава Йовчева и всичките й родственици.

Шефът на спецпрокуратурата Веселина Маджарова посочи, че брифингът е призован поради медийни изявления, които тормозят събирането на доказателства. 

" Министерство на вътрешните работи и ДАНС освен нямат отношение към " Барселонагейт ", само че и доказателствата по делото и инспекция на всички обстоятелства и доказателства следва да се извършат по Наказателно-процесуален кодекс от екипа от следователи, който ние сме образували. Т.е., не може да има две висящи производства за едно и също нещо ", бе безапелационна Маджарова.

Тя била смутена от материала, изпратен от ДАНС, тъй като не се разбирало нито " към кой миг го датираме, нито кой го издава, не е ясно за потребностите и задачите на кого е формиран ". Имало единствено съпроводително писмо от ДАНС. Въпреки това спецпрокуратурата упълномощила превод, тъй като без него и без изясняване на информацията, не може да се разбере дали тази докладна бележка може да се приобщи към кориците на делото. 

Преди две години един от водещите испански вестници - " Периодико ", излезе с три страници следствие, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура проверяват дали министър председателят по това време Бойко Борисов има отношение към " интернационална скица за пране на пари ", през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании Numin Invest SL и Ema BGS SL, които са свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева.

Миналото лято Специализираната прокуратура образува  за пране на пари по проблема с къщата в Барселона. Тогава шефът на спецпрокуратурата Веселина Маджарова разгласи, че Борисов е бил разпитван по време на инспекцията, само че не и в хода на следствието.

Вчера Бойко да има къща в Барселона и свърза офанзивите против него с многото си рецензии към държавното управление на Кирил Петков. Премиерът обаче разгласи, че в отчета на испанските управляващи по " Барселонагейт ". На това водачът на ГЕРБ отговори, че се е снимал доста в Испания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР