Специализираната полицейска операция в Габрово продължава до неделя, така както

...
Специализираната полицейска операция в Габрово продължава до неделя, така както
Коментари Харесай

Роми напускат Габрово заради ескалацията на напрежение, специализираната полицейска операция продължава до неделя

Специализираната полицейска интервенция в Габрово продължава до неделя, по този начин както е планувана. Това съобщи комисар Христо Терзийски, шеф на Главна дирекция „ Национална полиция ”. В Габрово има очевидно наличие на силите на реда, командировани са от Плевен и София представители на жандармерията. Снощи, за четири часа, и от Пловдив. За тази вечер ще се реши по какъв начин да се работи през днешния ден преди обед, само че комисар Терзийски не чака да има някаква смяна от през вчерашния ден във връзка с наличието на силите на реда. Броят на униформените съгласно комисар Терзийски е бил 150.
 
Камъни и бомбички са хвърляни от част от протестиращи. Четири лица са арестувани нощес, против три от тях ще бъдат формирани досъдебни производства по член 270 за противоправно пречене на орган на власт за осъществяване на отговорности. Едно лице е арестувано без документи. Още четири лица са арестувани по сигнал за зародил пожар в покривна структура на необитаема сграда. Ще бъде формирано произвеждане за палеж. Един чиновник от полицията има пострадвания. Знае се за два случая на потърпевши лица, само че няма подаден сигнал от полицията за по-сериозен случай.
 
Един потърпевш представител на органите на реда, леки повреди по колите на жандармерията. Всички, попаднали в полезрението на полицията са от Габрово или прилежащи обитаеми места. Няма да възпрепятстваме какъвто и да е кротичък развой. Няма да ограничим никой да взе участие в митингите, само че призоваваме жителите за мирни дейности, тъй като другото е нарушение на публичния ред.
 
Комисар Терзийски сподели още, че има информация, че са правени опити да бъдат призовани хора от състезателен клуб в София да вземат участие в митинга в Габрово, само че те са отказали. Той напомни, че шествието в Габрово след площад Възраждане се е разделило на три лъча - два от които към места, където живеят роми, на едното място и българи.
 Габрово Дончев, Христова и Терзийски  
--> Кметът Таня Христова прикани: „ Да проявим здрав разсъдък и успокоение. С яд и вълнения няма да реализираме нищо за нашия град. ” Тя още един път съобщи, че не заселва роми, няма предпочитание и няма пълномощия да го прави. Изтъкна, че казусът с ромите е в цялата страна. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир и напомни, че още през предходната година са събаряни нелегално населявани къщи. Този развой продължава и в този момент. Предложи инициирането на наказателна смяна, която да разреши да се санкционират нарушителите.
 
„ Моята оставка е постоянно с мен. Най-важното е да има успокоение и разсъдък ”, сподели още Таня Христова.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев Дончев сподели, че доста пъти е чувал апела оставки и за разлика от други не живее с илюзията, че всички го харесват.
 
Томислав Дончев посочи, че нощес се е прибрал се пешком и самичък, както бил привикнал. „ Държавата, силите на полицията и жандармерията не са тук да пазят една част от обществото против друга, а да пазят публичния ред. Ще стоят колкото е належащо. Не можем да си разрешаваме безпорядък. Взети са ограничения във всички направления, без да се преценяват с етническия генезис. Едно общество, което няма закони може да се унищожи. Първата цел е да се вкара ред. Илюзия е, че откакто това се случи нещата ще продължат както досега. Освен всички силови мероприятия, ние водим и разговор с жителите ”, сподели още Дончев.
 
Вицепремиерът посочи, че има чувство на част от хората за безотговорност и потреблението на обществените заплащания от тях. Припомни законодателни промени, които са на вниманието на Народното събрание - дете, които не върви на учебно заведение, фамилията се лишава от обществени заплащания. Заяви, че лица, които получават помощи имат хиляди левове санкции, а страната не може да си ги прибере. Всеки български жител има правото да стачкува, на никой не му е хрумвало да не разрешава това. Но да става по кротичък метод. Една част от потърпевшите са от предмети, хвърлени от протестиращи. Илюзия е да считаме, че тази реакция е поради един случай отпреди няколко дни. Това са неточности, трупани от години. Призна, че протестиращите имат право.
 
Дончев изясни повода тук да се случат митингите и да ескалира казусът. Тук исторически не е имало малцинства. Най-дразни демонстрационното неспазване на разпоредбите, сподели той и разгласи, че би трябвало да се търси трайно решение.
 
„ Да престанем да мислим за интеграцията като за нещо, което ни се постанова от Европа. ”
 
Дончев сподели, че към този момент се е появил проблем в работата на Общинско дружество „ Благоустрояване ”, защото чиновници от ромски генезис се опасяват да излизат по улиците. Роми напущат Габрово, заселват се в околни обитаеми места. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР