Специализираната детска болница Проф. Иван Митев ще получи допълнително финансиране

...
Специализираната детска болница Проф. Иван Митев ще получи допълнително финансиране
Коментари Харесай

Кабинетът обеща още пари за потушаване на протеста в Педиатрията

Специализираната детска болница " Проф. Иван Митев " ще получи в допълнение финансиране от 1.7 млн. лв. по линия на Министерство на здравеопазването през тази година. Това стана ясно във вторник след среща при премиера Бойко Борисов, за която протестиращите педиатри настояха в края на предходната седмица поради недоразумение със здравните управляващи.

Парите ще дойдат по линия на програмата “Майчино и детско опазване на здравето “ на здравното министерство, с която се финансират действия отвън обсега на здравното обезпечаване. Здравният министър Кирил Ананиев изясни, че парите ще бъдат изразходвани както за възстановяване качеството на лекуването на децата, по този начин и за увеличение възнагражденията на работещите в болничното заведение. Годишно по програмата “Майчино и детско опазване на здравето “ Министерство на здравеопазването разполага с към 2.5 млн. лв. за всички лечебни заведения и детски отделения в страната, като за детската болница " Проф. Иван Митев " кабинетът ще гласоподава на следващия ден изключително 1.7 млн. лв..

Отделно на утрешното държавно съвещание ще бъдат предоставени 500 хиляди лева на държавните и общински лечебни заведения за пазаруването на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 хиляди лева за обезпечаването на 50 кувьоза.

На срещата здравният министър е уведомил педиатрите, че до края на този месец ще бъде оповестена публичната поръчка за инженеринг на новата детска болница, като упованията са при започване на месец септември да стартира действителното ѝ строителство. Информирал ги е и за почналите договаряния с Българския лекарски съюз (БЛС) за повишение на цените на клиничните пътеки в педиатрията.

Работещите в детската болница от своя страна обявиха, че чакат напрежението в болничното заведение да спадне с последните поети задължения, само че следва да решат дали се отхвърлят от подаването на оставки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР