Специализирана книжарница в Лондон продава оригинален машинопис на детската класика

...
Специализирана книжарница в Лондон продава оригинален машинопис на детската класика
Коментари Харесай

Литературно съкровище: Продават за над 1 милион долара оригинален машинопис на любима книга

Специализирана книжарница в Лондон продава автентичен машинопис на детската класика на Антоан дьо Сент-Екзюпери " Малкият принц “, допълнен с ръкописни ремонти и редакции на създателя.

Очуканата книга и паспортът на Сент-Екзюпери, издадени от френското министерство на културата, ще бъдат пуснати в продажба на ревюто Art 2024 в Абу Даби, което се открива на 20 ноември, с предстояща цена от минимум 1,25 милиона $.

Беше добит по-рано тази година за неразкрита сума от профилирания магазин за редки книги Питър Харингтън.

Машинописът съдържа и голям брой рисунки на създателя, както и известната му фраза " Само със сърцето се вижда ясно. Същественото е невидимо за очите ".

Сами Джей от Peter Harrington Rare Books сподели, че това е една от трите известни версии на преписа, едната от които се съхранява от Националната библиотека на Франция (BNF).

" За разлика от другите два, които бяха дадени на хората, той резервира този и беше негово лично работно копие на машинописа, тъй че това го прави извънредно специфичен “, сподели Джей.

В допълнение към ръкописните корекции, версията, която би трябвало да бъде продадена, включва пасажи, които по-късно бяха редактирани.

Подобна книга е извънредно необикновена на пазара на редки книги, където високите цени не са норма.

" Обикновено не получавате нещо от този статус “, сподели Джей, цитирайки образеца на машинописния свитък за романа на Джак Керуак " На пътя “, който беше продаден за 2,4 милиона $ през 2001 година

" Пазарът на редки и антични книги е доста друг от всеки различен пазар в смисъл, че не се продава постоянно за милиони “, сподели той.

" Малкият принц “ остава една от най-продаваните книги в света, като е продала повече от първите " Хари Потър “ и " Хобит “ взети дружно, съгласно Джей.

Машинописът, сподели той, е провокирал огромен интерес и се чака да бъде разграбен от музей или частна сбирка, евентуално в Азия или арабския свят.

Сент-Екзюпери написа своята приказка за извънземен принц и неговите междузвездни пътешествия, до момента в който е в заточение в Съединените щати през 1942 година, откакто е избягал от Франция след нацистката инвазия.

Пилотът-изследовател напуща Съединените щати през 1943 година, с цел да се бие на северноафриканския фронт, а книгата е оповестена същата година единствено в Съединените щати.

Сент-Екзюпери изчезна по време на задача над Средиземно море през юли 1944 година и по този начин и не видя книгата си международен успех
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР