Специалистите продуктът задължително трябва да е с поне 70 на

...
Специалистите продуктът задължително трябва да е с поне 70 на
Коментари Харесай

Обявиха дезинфектантите за най-мощното оръжие срещу COVID-19

Специалистите продуктът наложително би трябвало да е с най-малко 70 на 100 спиртно наличие и да е в течно положение, а не под формата на гел.

Дезинфектантите остават едно от главните защитни средства против ковид. Те ще имат основна роля, до момента в който не се измисли ефикасна ваксина или лекарство, разгласи държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев на уебинар, проведен от Националната пациентска организация(НПО), чиято цел е да насочи публичното внимание към значимостта на трите Д – дисциплинираност, стерилизация и отдалеченост, които, съгласно уредниците, през последните месеци се подценяват все по-често от хората.

Заради повишената в пъти консумация на дезинфектанти обаче, доста компании са решили да употребяват тази ниша и към този момент има регистрирани над 100 козметични препарата, които претендират, че са дезинфектанти, само че не пазят здравето ни против COVID-19, сигнализира основният здравен контрольор.

„ Към момента рекомендацията ни е хората да видят дали на продукта има номер на издадено позволение от Министерството на здравеопазването.

Козметичните нямат подобен номер. Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) би трябвало да съдържат на етикета номер на издаденото позволение от министъра на опазването на здравето ”, добави доктор Хасърджиев. По думите му, с цел да бъде един дезинфектант сигурна отбрана против COVID-19, той би трябвало да е минал през тествания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни заболявания, да е с най-малко 70 на 100 спиртно наличие и да е в течно положение, а не под формата на гел.

Съдържанието на дезинфектанта би трябвало да е съответно на потребностите, добави доктор Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той би трябвало да бъде наличен за всички, които желаят да опазят здравето си и на своите близки.

На уебинара бяха разисквани още ограниченията, които страната и локалните управляващи би трябвало да подхващат, с цел да подсигуряват, че дезинфекцията на публични места, в това число заведения за публично хранене и магазини е задоволително ефикасна, с цел да се подсигурява здравето на посетителите. Обсъдена бе и настоящата обстановка в страната и прогнозите за развиването на COVID-19 епидемията.

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) непрекъснато влага старания в предварителната защита против COVID-19. Създаден е информативен сайт www.covid.npo.bg, в който на наличен език е оповестена достоверна научна информация към характерните групи пациенти с хронични болести и лекуващите им лекари, както и осведомителна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по съответни болести от медицински експерти.

С още по-активна грижа за възрастните хора и тези с хронични болести по домовете им, се е присъединил и Българският червен кръст през последните месеци. Целта е по този начин да предпазят тази рискова група хора от заразяване с ковид, като оптимално лимитират контактите им, в това число свързани с вървене до персонален доктор, аптека или хранителен магазин, означи доктор Надежда Тодоровска, зам.-директор на БЧК и началник на направление „ Социално-оперативни действия ”, която също взе участие в уебинара.

Събитието е първото от поредност уебинари, ориентирани към пациенти и техните близки, работодатели и чиновници, заетите в областта на публичните услуги, работещи в публични институции и така нататък, по отношение на трите правилото на стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност, в изискванията на пандемия.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР