Специалистите от Росатом започнаха първото в историята презареждане на ядрено

...
Специалистите от Росатом започнаха първото в историята презареждане на ядрено
Коментари Харесай

За пръв път започна презареждането на ядрено гориво в единствената плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“

Специалистите от „ Росатом " започнаха първото в историята презареждане на нуклеарно гориво в единствената в света плаваща атомна топлоелектрическа централа „ Академик Ломоносов ". ПАТЕЦ се намира в гр. Певек, Чукотка.

Зареждането на касети със свежо гориво беше осъществено в единия от двата реактора - на десния ръб на „ Академик Ломоносов ". Преди това касетите бяха доставени по Северния морски път в специфични транспортни контейнери, които незабавно след идването им бяха преместени на борда на енергоблока. Производител на нуклеарното гориво е „ Машиностроителен цех " ( част от ТВЕЛ).

Планира се интервенцията по презареждането, която се прави до момента в който плавателният съд е на вода, да завърши до края на тази година. Следващото презареждане - към този момент в реактора на левия ръб на плаващата АЕЦ, е планувано за 2024 година.

„ Преди зареждането в реактора, всяка от общо 121 горивни касети мина непоколебим приемателен надзор. След това касетите ще бъдат сложени поредно в реактора благодарение на автоматизирано краново съоръжение ", съобщи Алексей Федотов, основен машинен инженер на ПАТЕЦ.

„ След осъществяване на дейностите радиационният декор на територията, на която е ситуирана ПАТЕЦ, остава неизменен и дава отговор на равнището на естествения декор, присъщ за град Певек ", заяви Максим Шамамбаев, шеф отдел „ Ядрена сигурност " и основен физик на ПАТЕЦ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР