Специалистите от екипа на NTDev, които наскоро представиха силно олекотената

...
Специалистите от екипа на NTDev, които наскоро представиха силно олекотената
Коментари Харесай

Вече може да стартирате Windows 11 в паметта на видеокартата

Специалистите от екипа на NTDev, които неотдавна показаха мощно олекотената версия на операционна система Windows 11 с име Tiny11, не престават да ни учудват. Сега NTDev съумя да започва същата олекотена Оценка за съвместимост само в буферната памет на графичната карта Nvidia GeForce RTX 3050, употребена в преносимия компютър на единия член на екипа.

Използвана е добре познатата технология за основаването на RAM диск, благодарение на която част от оперативната памет на компютъра се употребява като виртуален диск в операционната система. Преди време това бе доста известен метод, когато към момента ги нямаше актуалните най-нови бързи флаш дискове.

В този съответен случай вместо оперативната памет на компютъра е употребена буферната видеопамет на графичната карта NVIDIA GeForce RTX 3050, която разполага с 4 GB GDDR6. Използвана е общоприетата помощна стратегия GPU RAM Drive за основаването на виртуален диск с потенциал 3550 MB. Изданието CrystalDiskMark добавя, че виртуалният диск в буферната памет на видеокартата е показал поредни запис и четене надлежно 1960 и 2497 MB/s, което е малко по-бавно от актуален М.2 флаш диск на PCIe 3.0 NVMe.

Да прибавим, че NTDev към този момент предлага и специфична версия на Tiny11 за компютри с ARM процесори, която може да бъде стартирана на машините на Apple с чиповете М1 и М2, както и даже на Raspberry Pi 4.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР