Специалисти търсят начини как с прецизна ферментация да получат млечните

...
Специалисти търсят начини как с прецизна ферментация да получат млечните
Коментари Харесай

Сирене без крави и омлети без кокошки

Специалисти търсят способи по какъв начин с прецизна ферментация да получат млечните или яйчени протеини, без да употребяват животни, и да възпроизведат текстурата, усета и питателните качества на сирена и омлети без въглеродния отпечатък на отглеждането на животни, заяви Агенция Франс Прес.

В лабраториите Standing Ovation (Стендинг овейшън) концепцията стартира, като гени на крава за произвеждане на казеин - главния протеин в млякото, се вкарват в микроорганизми (от дрожи, гъбички, бактерии). Тези микроорганизми се " отглеждат " в стъкленици, след което се трансферират във ферментатори, където се развъждат , смесени с вода, сол, азот и захар.

От 30-милилитрова колба компанията може да създаде един литър за 24 часа.

След като са филтрирани, центрофугирани и обеззаразени от началните генномодифицираните микроорганизми, те се трансформират в бял прахуляк, който стартъпът възнамерява да доставя на производителите в 25-килограмови торби. От тях зависи да го трансфорат в еквивалент на камамбер, кашкавал, сирене за мазане или сладолед и да възстановят неговата неотстъпчивост, текстура или масленост.

Продуктите са по-близки до еквивалентите си от скотски генезис, в сравнение с веганските заместители, направени от кокосово масло или кашу да вземем за пример, споделя Ромен Шайо, съосновател на Standing Ovation.

Продуктите няма да са предопределени за алергичните към млечни протеини , само че са добра вест за хората с нетърпимост към лактозата.
За начален материал може да се употребява също ДНК на коза, овца, биволица, даже на кит.

Ферментацията е способ, който се употребява от епохи за производството на храни и питиета - да вземем за пример за превръщането на житото в самун или на гроздето във вино. Напоследък към нея се прибавят техники, с които могат да бъдат накарани микроорганизми да дават характерни протеини или ензими.

За разлика от месото, получено от клетъчни култури, прецизната ферментация не употребява скотски кафези.

Секторът се развива от 2020 година В Съединени американски щати, Германия, Израел също има такива компании. Френските стъртъпи се надяват там да популяризират продукцията си, тъй като в Европейския съюз процедурата за " нови храни " е по-продължителна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР