Специалисти следят кукувица, прелетяла повече от 12 000 км. от

...
Специалисти следят кукувица, прелетяла повече от 12 000 км. от
Коментари Харесай

Кукувица прелетя над 12 000 км.

Специалисти наблюдават кукувица, прелетяла повече от 12 000 км. от Южна Африка до Монголия, където се развъжда, заяви Би Би Си.

Птицата, наречена Онон на монголска река, е прелетяла над 16 страни, оживяла е над Индийския океан и се е справила със мощни ветрове. Тя е отлетяла от Замбия, където зимува, на 20 март.

Местни учени са маркирали Онон и още четири кукувици предишното лято за план, изпълняван взаимно с Британския орнитоложки концерн за наблюдаване на миграциите на дълги дистанции със сателит. От тях единствено Онон към този момент е засечена да завършва дългото си странствуване.

Средната скорост на Онон е била 60 км/ч. Кукувицата е прелетяла над толкоз далечни страни като Кения, Саудитска Арабия и Бангладеш.

Проектът за следене на птиците със сателит разкрива доста неща за далечната миграция, сподели доктор Крис Хюсън.

"Главното за това птиците да могат да пътуват толкоз надалеч и постоянно доста бързо, е те да намират подобаващи условия да се охранват и също да знаят къде да намерят удобни ветрове, които да им оказват помощ, да вземем за пример да прелетят над Индийския океан. Така че цената на миграцията очевидно не е толкоз висока, колкото мислехме " - сподели доктор Хюсън.

Опасностите за мигриращите птици обаче са огромни - от хищници, през бракониери, до стихии и апетит.

Друга от маркираните птици Баян е прекарала част от зимата покрай Килиманджаро в Източна Африка и на връщане е достигнала до китайската провинция Юнан. Там обаче сигналът липсващ и птицата или е умряла от безсилие, или е била убита. Тя е прелетяла 10 000 км единствено за две седмици и по тази причина експертите мислят, че е пристигнала толкоз гладна, че не е била задоволително бдителна.

Пътешествието на птиците е следено от доста фенове в обществените мрежи, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР