Специалисти припомнят, че статините са отпускат с рецепта, с цел

...
Специалисти припомнят, че статините са отпускат с рецепта, с цел
Коментари Харесай

Лекарствата срещу високия холестерол имат неочакван негативен ефект

Специалисти напомнят, че статините са отпускат с рецепта, за намаление равнището на „ лошия” холестерол, т.е., липопротеините с ниска компактност, които са евентуално рискови за организма. Tе могат да доведат до задръстване и стесняване на артериите и до сърдечносъдови болести, а лекарите ги назначават за понижаване на риска от инсулт или сърдечен припадък, написа zdrave.to.

За множеството хора тези медикаменти са безвредни и ефикасни, само че са свързани и с редица странични резултати. Като да вземем за пример, проблеми с храносмилането, мускулни болки, умствени проблеми и увреждане на черния дроб. В последно време обаче, се появил по-малко публикуван, само че много обезпокоителен признак.

Става дума за някои статини, които провокират устойчива кашлица у пациентите. Няколко дни след приема им, при някои от пациентите след началото на лечението възниквала непрекъсната кашлица. Медицински проучвания след това показвали, че кашлицата не е обвързвана с някакви белодробни или респираторни проблеми. Кашлицата серпантина чак откакто се прекратявал приемът на статините.

Експертите предлагат следното: „ Много редки случаи на интерстициално заболяване на белите дробове към този момент били регистрирани при продължителна терапия с някои типове статини. Но кашлица, без засягане на белите дробове още не е включена в листата като непряк резултат от приема на статини. Лекарите стигнали до извода, че тези случаи в действителност са свързани с лекуването със статини.

И предположили, че вероятните механизми, благодарение на които тези препарати провокират кашлица, са свързани със способността им да усилват направата на простагландини и азотен оксид. А те могат да покачат чувствителността на кашлечния инстикт в организма.

„ Ако смятате, че проявявате странични резултати от статините, не ги спирайте”, поучават от клиниката „ Мейо”. - Поговорете със своя доктор, посъветвайте се дали може да помогне - да промени дозата или да ви предпише различен вид лекарство.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР