Специалисти по генетиката от Йелския университет установиха няколко гена, чиито

...
Специалисти по генетиката от Йелския университет установиха няколко гена, чиито
Коментари Харесай

Учените обясниха защо Джон Маккейн е хванал рак, ще търсят лек с мишки

Специалисти по генетиката от Йелския университет откриха няколко гена, чиито разновидности водят до развиването на глиобластома – нападателна форма на рак на мозъка, която, в частност, бе диагностицирана у сенатора Джон Маккен. С помощта на лабораторни мишки експертите ще могат да проучат какви препарати могат да забавят развиването на тумора от този тип.

Както написа Дни ру, базирайки се на резултатите на проучването, оказало се, че повреждането на избрани гени съвсем обезпечено води до това, че лабораторните мишки с предразположеност към глиобластома са развивали рак. Те са гените RB1, B2M. NF1, ZX3H13 и MLL3. И в този момент благодарение на същите опитни гризачи генетиците се надяват да изяснят какви препарати могат да забавят развиването на тумора от този тип.

„ ДНК-то на раковите кафези е сносно изучено, през днешния ден ние знаем за съществуването на няколкостотин разновидности, свързани с развиването на рака. Но за нас бе извънредно мъчно да разберем повредите в които тъкмо гени провокират рак. Тази информация е значима освен за разбирането на природата на рака, само че и за определянето на това, какви медикаменти ще работят най-добре за всеки обособен пациент “, споделя създателят на проучването Сиди Чен.

Както по-рано бе обявено, през юли настоящата година лекарите откриха у сенатора републиканец Джон Маккейн глиобластома – най-агресивната форма на израстък на основния мозък. Туморът към този момент е отхвърлен. Сега 80-годишният политик се подлага на химиотерапия.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР