Специалисти от водещ швейцарски университет предлагат бета софтуер с отворен

...
Специалисти от водещ швейцарски университет предлагат бета софтуер с отворен
Коментари Харесай

Университет в Швейцария предлага виртуална разходка в Космоса

Специалисти от водещ швейцарски университет оферират бета програмен продукт с отворен код, който дава опция за виртуално пътешестване из космоса - от Международната галактическа станция, около Луната, Сатурн, екзопланети, през галактики и оттатък тях, заяви Асошиейтед прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Програмата Virtual Reality Universe Project - VIRUP (Проект за виртуална действителност на Вселената) на Федералното политехническо учебно заведение в Лозана сплотява най-изчерпателните данни за Вселената в триизмерна панорамна визуализация на космоса.

Виртуалната карта е основана от софуерни инженери, астрофизици, специалисти по пробна музеология. Тя може да се преглежда с самостоятелни съоръжения за виртуална действителност, имерсионни системи като панорамно кино с 3D очила, куполни екрани като в планетариум или просто с компютър с двуизмерен екран.
свързани новини2820на 21.06.2021
" Новото на плана е, че всички данни са налични в една рамка и Вселената може да бъде гледана в друг мащаб - покрай нас, към Слънчевата система, на равнище Млечен път, да стигнеш до началото, това, което назоваваме Големия гърмеж " - сподели Жан- Пол Кнайб, шеф на лабораторията по астрофизика.

Картата е налична свободно. Предназначена е както за учени, по този начин и за необятната аудитория. Съществува версия за фенове, която е с понижен размер.

Проектът сплотява информация от осем бази данни с над 4500 известни екзопланети, десетки милиони галактики, стотици милиони галактически обекти. Източници са американският план " Слоун ", задачата " Гая " на Европейската галактическа организация, която картографира Млечния път, и задачата " Планк " за наблюдение на най-ранната светлина във Вселената. Предстои да бъде включена още информация.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР