Спестяванията на домакинствата в страните - членки на еврозоната, започват

...
Спестяванията на домакинствата в страните - членки на еврозоната, започват
Коментари Харесай

Спестяванията в еврозоната спадат до 13.7%

Спестяванията на семействата в страните - членки на еврозоната, стартират да се топят още преди тежкият отоплителен сезон да е почнал, демонстрират данните на Евростат, оповестени на 5 октомври 2022 година Статистиките демонстрират, че за второто тримесечие на годината спестяванията на хората (това, което остава в края на месеца по отношение на техния наличен доход) са намалели от 15.2% на 13.7%. Леко понижават и вложенията през последното тримесечие, въпреки като цяло трендът там да остава прогресивен. Резултатите отразяват два тренда - спадът на финансовите пазари, които свиват цената на вложенията, високата инфлация, която покачва разноските, енергийната рецесия и евентуално идна криза.
Не без причина
Процентът на спестяванията бележи спад на фона на нарастване на потреблението в еврозоната с близо 3.5%, като то е по-голямо от повишаването на брутния наличен доход* (+1.7%). Това противоречие в допълнение понижи нормата на икономисване по отношение на предишни интервали. Въпреки това, равнището им остава по-високо от преди пандемията. По данните на Евростат от 2014 година до първото тримесечие на 2020 година спестяванията на семействата са варирали сред 12 и 13 на 100. След първия локдаун са регистрирани заделени средства в размер на близо 25% за сметка на вложенията на семействата, които в същия интервал са били най-ниски за последните осем години (малко над 7.5%). Положителна наклонност от данните е, че преди световната пандемия от коронавирус хората в еврозоната са вложили по-малко от 9% от средствата, с които разполагат, до момента в който през 2022 година, въпреки и с малко, кривата доближава 10.2% и 10.1%.

Реклама
*Брутното икономисване е частта от брутния наличен приход, която не се изразходва като разход за извънредно ползване. Следователно процентът на икономисване се усилва, когато брутният наличен приход нараства с по-висок ритъм от разноските за извънредно ползване.
Свързани публикации Няколко хрумвания по какъв начин да бием инфлацията 7 октомври 2022, 06:55 Следващата енергийна рецесия в Европа 5 октомври 2022, 11:50 Как се готвят да пестят сила страните от Европейски Съюз 10 август 2022, 11:47 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР