Трябва ли първо да спестя пари или да изплатя дълг?

...
Спестяването на пари и изплащането на дълг са две важни
Коментари Харесай

Спестяването на пари и изплащането на дълг са две важни финансови цели, които могат да положат основата за сигурно бъдеще. Но една често срещана дилема, пред която са изправени много хора, е да решат кое да дадат приоритет, особено когато имат множество финансови цели, които искат да постигнат.

Може да е предизвикателство да знаете къде да насочите усилията си, особено когато спестявате и изплащате дълг изглеждат еднакво спешни. За щастие, има някои неща, които можете да обмислите, за да ви помогнат да създадете своя план за атака.

Вижте днешните най-добри проценти за спестявания тук.

Трябва ли първо да спестя пари или да изплатя дълг?< /h2>

Можете да предприемете няколко подхода, когато става въпрос за постигане на целите ви за спестяване и освобождаване от дълга.

Вариант 1: Първо изплатете дълга

Дългът може да бъде огромно източване на бюджета ви, да не говорим за значителен източник на стрес. Ако имате дългове с високи лихви, като салда по кредитни карти, може да е добра идея да се съсредоточите върху изплащането на този дълг, преди да започнете да спестявате.

Правейки това, ще избегнете плащането на стотици ( или дори хиляди) долари лихви, освобождавайки парите си за други цели, като спестяване за пенсиониране. Освен това ще подобрите кредитния си рейтинг, което може да ви помогне в много области от финансовия ви живот.

„Ако имате дълг по кредитна карта, който се увеличава и плащате висока лихва, определено искате първо изплатете това“, казва Стюарт Боксенбаум, CFP и президент на Statewide Financial Group. „Същото важи и ако закъснявате с плащането на ипотека, кола или подобен дълг. Когато има висока лихва, изплащането или достигането до минимум сега е по-важно от спестяването на пари. Ако ситуацията с дълга ви е под контрол или до минимум, тогава спестяването на пари е следващият ход."

Изплащането на дълга, преди да започнете да спестявате обаче, може да забави постигането на други финансови цели, особено ако имате множество дългове или ниски доходи. Например, ако дадете приоритет на изплащането на дълга, може да се наложи да пожертвате създаването на фонд за спешни случаи, който може да ви помогне да избегнете по-голямо задлъжняване.

Вижте текущите опции за спестяване онлайн сега.

Вариант 2: Първо започнете да спестявате

Фокусирането първо върху спестяването на пари може да повиши вашата финансова сигурност. Изграждането на фонд за спешни случаи например може да ви помогне да се справите с неочаквани разходи, без да прибягвате до кредитни карти или заеми.

Също така може да ви осигури спокойствие и да намали стреса от живота от заплата до заплата. Освен това спестяванията могат да ви помогнат да преследвате други дългосрочни финансови цели, като инвестиране, закупуване на дом или планиране на пенсиониране.

Колкото по-рано започнете да спестявате, толкова повече време имате парите ви да растат чрез комбиниране интерес. И като държите спестяванията си във високодоходна спестовна сметка или сертификат за депозит (CD), тази лихва ще нарасне още по-бързо.

Например, вместо вашият спешен фонд да стои бездействащ и да печели до него нищо, спестовна сметка с висока доходност може да ви помогне да спечелите реална възвръщаемост на парите си, като същевременно ги поддържате лесно достъпни за неочаквани разходи“, казва CFP, ChFC, вицепрезидент и финансов плановик във First Horizon Advisors.

Въпреки това, спестяването на пари вместо изплащане на дълг може да ви задържи в дълг по-дълго. Ако правите само минималните плащания, може да отнеме години или дори десетилетия, за да изплатите балансите си, и ще платите много общо поради лихви и такси.


Освен това, ако имате дълг с висока лихва, лихвата, начислена върху вашия дълг, вероятно ще бъде по-висока от лихвата, която печелите върху спестяванията си, което прави по-изгодно първо да изплатите дълга.

Намерете своята нова спестовна сметка или компактдиск тук!

Вариант 3: Хибриден подход

Ако не сте сигурни дали спестяването или изплащането на дълг трябва да бъде ваш приоритет, хибридният подход може да е най-добрият ви вариант. С този подход вие създавате отделяне на част от доходите си както за изплащане на дълг, така и за спестявания всеки месец.

Един популярен хибриден подход е правилото 50/30/20: 50% от доходите ви отиват за основни сметки , 30% отиват за дискреционни разходи, а 20% отиват за спестявания и изплащане на дълг. Но най-доброто разпределение зависи от вашите финансови обстоятелства.

С хибриден подход можете да постигнете напредък и на двата фронта, без да жертвате изцяло единия. Този подход обаче може да изисква повече дисциплина и планиране, отколкото просто фокусиране върху една опция. Може да се наложи да намалите разходите или да намерите начини да увеличите доходите си, за да имате достатъчно пари, които да вложите и за двете цели. Въпреки това, това може да бъде балансиран и устойчив начин да управлявате финансите си в дългосрочен план.

Долната линия

И така, трябва ли първо да спестите или да изплатите дълг? В крайна сметка решението се свежда до вашите финансови цели, приоритети и обстоятелства. Всяка опция има своите предимства и недостатъци и най-добрият подход ще варира от човек на човек.

Като цяло, ако имате дълг с висока лихва, изплащането му трябва да бъде приоритет. Ако трябва да изградите своя фонд за спешни случаи или имате краткосрочна цел за спестяване, като спестяване на първоначална вноска за къща, тогава спестяването трябва да бъде ваш приоритет.

Въпреки това най-добрият подход може да бъде разпределете част от дохода си както за спестявания, така и за изплащане на дълг. По този начин напредвате и към двете цели, без да пренебрегвате едната или другата. За да намерите своя идеален подход, консултирайте се с финансов съветник, който може да прегледа вашите съществуващи дългове и цели за спестявания и да създаде персонализиран план за вас.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР