Спестяването на гориво и намаляване на емисиите на парникови газове

...
Спестяването на гориво и намаляване на емисиите на парникови газове
Коментари Харесай

Да имаш камион днес вече е чисто и просто по-евтино

Спестяването на гориво и понижаване на излъчванията на парникови газове е обект на политики, стандарти и регулации в Европейски Съюз и Съединени американски щати. Логично, технологиите за горивна успеваемост, по които работят инженерните екипи на автомобилните колоси, към този момент трансформират напълно пазара на камиони и рейсове. А икономичността и рентабилността на придвижване постоянно е била приоритет за купувачите на тежкотоварни коли.

Всъщност от 2002 година насам тежките машини са понижили доста излъчванията от твърди частици и рисковите за здравето азотни оксиди (NOx), които изхвърлят в атмосферата. Днес към 80 камиона замърсяват толкоз, колкото един камион, създаден през 2000 година, като в същото време икономията на гориво в новите модели се усилва непрестанно.

Това ще бъде един от акцентите на идното интернационално ревю за тежкотоварни коли TRUCK EXPO 2018 . От 7-ми до 9-ти юни на летище " Лесново " водещите автомобилни производители ще покажат нови равнища за доходност на транспортите и невисок разход на гориво, които бяха немислими единствено преди 10-ина години. Например влекачът на Mercedes-Benz за интернационален превоз Actros 1845LS е с кабина StreamSpace с широчина 2.5м и със особено завършен аеро-покрив за минимално въздушно противодействие. Оборудван е с 13-литров редови мотор от второ потомство Евро 6, с двуструен турбокомпресор и Common Rail X-pulse система с налягане на впръскване 2700 bar. 12-степенната му автоматизирана скоростна кутия има два ограничителя на скоростта: 85км./ч при режим Economy и 90км./ч при режим " Стандарт ", както и режим Eco-roll за придвижване по инерция. Спомагателните елементи - алтернатор, компресор за въздух, сервоусилвател, водна помпа - са с образован електронен надзор и работят единствено при нужда или при придвижване по инерция, което обезпечава оптималната горивна изгодност. Този влекач, както и MB Actros 1845LS, който също ще бъде изложен на летище " Лесново ", имат комбинирани резервоари 1150л. дизел + 75л АдБлу, в композиция със странични спойлери сред осите. Т.е. към мотора при двете машини се подават назад личните му отработени газове. Това понижава температурата на изгаряне при дизела, което редуцира образуването на нездравословните азотни оксиди и намалява потреблението на дизелово гориво в някои случаи с до 7 %.



Освен качествата на машините, на помощ в икономията на гориво идват и специфичните структури при ремаркетата и полуремаркетата. За първи път на TRUCK EXPO 2018 ще забележим австрийската марка бордови полуремаркета BERGER и френските хладилни полуремаркета CHEREAU. BERGER ще покаже екстемно олекотено бордово полуремарке със лично тегло от едвам 4.7 т. То е с съвсем 2 тона по-леко от общоприетите артикули и е доста заздравено, като шасито и цялостната структура са създадени от стомaна S700. По-ниското лично тегло естествено води до по-нисък разход на гориво, по-малко изгорели газове и опция за превозване на до 7% повече потребен товар. Френският производител на полуремаркета CHEREAU провокира интереса на експертите с двутемпературно двуредово хладилно полуремарке с отлична изолираност, което също намалява разхода на гориво и надлежно - равнището на изгорели газове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР